Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Щастие и успех»Как да се научим на търпение?

Как да се научим на търпение?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
451324
търпение

Петър Дънов определя човека без търпение като кораб без кормило, докато онзи, който има търпение, е определян от Учителя като кораб с котва.

Хората са различни и търпението, с което са надарени и носят в себе си, също е различно. При онези, при които търпението е по-малко, неустойчиво е и бързо се изчерпва, може да се стигне дори до умишлено унищожаване на постигнатото с много труд, именно когато търпението не стига и човек се е изнервил.

Най-често нетърпеливи да онези, които искат да получат всичко, искат да го получат на момента и без никакви усилия. Но това е като умишлена съпротива срещу ученето и уроците на живота. Затова с тяхното нетърпение те превръщат живота на останалите в ад.

Добрата новина за всички, които имат изблици на нетърпение, че то може да се придобие, човек може да се научи или ако предпочитате, да се тренира на търпение.

Първата стъпка в придобиването на търпението е в разпознаване на признаците на нетърпението и тяхното овладяване.

Ако усещате напрежение в мускулите, стягане, раздразнителност или безпокойство, то вие вече сте в лапите на нетърпението. Опитайте се да овладеете физическите му прояви и да приведете тялото си в покой.

За целна отпуснете мускулите, запазете спокойствие, съзнателно намалете темпото и дишайте бавно. Опитайте се да си изясните истинската причина, която ви кара да сте нетърпеливи. За вас е важно да разберете какво ви кара да постъпвате така и дали това е единичен случай или модел на поведение.

търпелив мъж

В случай, че нетърпението е типично за вашето поведение, много важно е на първо място да промените нагласата си и да си дадете сметка, че някои неща просто не може да бъдат пришпорвани. Това е втората стъпка по пътя към търпението като душевно спокойствие и равновесие.

Като трета стъпка към приучаването към търпение е да прецените трезво дали нещата са под ваш контрол. Ако да - тогава може да забързвате или забавяте техния ход, но ако са извън вас - примирете с това, че не вие ще определяте темпото и използвайте ситуацията като ценен урок.

Дишайте и се отпуснете - този съвет е много по-ценен, отколкото ви се струва на пръв поглед. Рим не е построен за един ден, затова и вие не се опитвайте да свършите всичко още днес, още сега. Трябва да направите тази четвърта стъпка по пътя към търпението.

На последно място, но не и по важност, да си дадете сметка, че всичко, абсолютно всичко може да бъде постигнато, но не наведнъж и сега, а стъпка по стъпка.

Това важи и за самото приучаване към търпение. Ако днес не сте успели да се овладеете, ако отново сте проявили нетърпение, то утре със сигурност е нов ден и в скоро време ще успеете да овладеете темперамента си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest