sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Човекът променя планетата вече 4 хиляди години

Човекът променя планетата вече 4 хиляди години

човек и земя

Днес човечеството е поставено пред проблеми с огромно значение. Глобалното затопляне и измененията в климатичната картина ще доведат до промяна в начина на живот на Земята.

Досега се смяташе, че всичко това е следствие на човешката дейност в най-ново време, но всъщност началото на този процес датира от дълбока древност. Още по време, когато в Египет не са били построени пирамидите, първите земеделски опити започват да влияят на Земята и да променят нейния климат.

В древността почвата не е била обработвана постоянно, а животновъдство се е развивало на по-малко от половината земна територия. Това състояние на живота е било характерно за времето преди 4 хиляди години. Хората започнали да обработват земята постоянно преди 2 хиляди години, тоест хиляда години по-рано, отколкото се мислеше преди.

Това означава, че идеята за пряко взаимодействие на човека с природата и оказване на човешко влияние върху нея е фокусирана върху сравнително близко време. В основата лежи предположението, че съвремието е различно от миналото. Новите изследвания обаче доказват, че хората влияят върху природата по същия начин отдавна. Сега процесите просто са ускорени.

земя

Изследването, проведено от американски и германски учени, стига до заключения след проучване на използването на земните ресурси от хората в периодите отпреди 10 хиляди години и до преди 170 години.

Изучаването на начините, по които хората взаимодействат с природата в дълги периоди от време, може да се окаже разковничето, което ще помогне да се отрие верния път за справяне с бъдещи сериозни въпроси относно противодействието на промените в природата.

Бързото топене на ледниците в Гренландия е вероятна причина за промените, които предстоят. Топят се големи ледници и в Южна Америка. Може би на тези места се чертае бъдещето на планетата. Разтопяването на милиарди тонове лед, следствие на високите температури, води до покачване нивото на световния океан, а това е проблем, за който се още няма измислено противодействие.

За това изследване учените са работили с глобални данни. Проучването е проведено като анкета, разпратена на 700 региона по света. Данните може да се приемат за общовалидни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest