sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития»Титаник гние бързо и се връща към природата

Титаник гние бързо и се връща към природата

титаник

Една от най-големите трагедии на новото време е потъването на презокеанския лайнер Титаник преди един век след сблъсък с айсберг в Атлантическия океан.

Трагични инциденти с потънали кораби са се случвали преди и след Титаник, но точно тази катастрофа остава като символ на всемирна трагедия.

Защо се получава така?

Титаник е кораб от най-висок клас за времето си, обявен за непотопим. Той е истинско чудо на корабостроенето не само с модерния си вид, но и с техническите си характеристики.

Все пак историята му доказва, че няма нищо неразрушимо и вечно, че нещата зависят и от човешките решения, както и от природните сили.

Повече от един век след първото си плаване, което се оказва и последно, Титаник продължава да се намира на дъното на Атлантика. Той е на малко повече от 500 километра от бреговете на провинция Нюфаундленд, Канада, на дълбочина от 3800 метра на океанското дъно. Останките на Титаник показват, че най-големият за времето си плавателен съд лежи разцепен на две части, на малко повече от половин километър една от друга.

Седемдесет и четири години след потъването на лайнера миниподводница достига за първи път до останките на Титаник и извършва наблюдения. Такива спускания се правят и по-късно, а снимките предоставят възможност на поколенията, които се интересуват от подробностите около трагичния инцидент, да добият представа за обстановката в кораба по времето, когато е извършвал първия си редовен курс.

потъването на титаник

Ентусиастите, които са изучавали кораба, са особено впечатлени от снимка на ваната в банята на капитана. Тази вана вече я няма. Това е установено от международен екип, осъществил серия от спускания за първи път за последните 15 години.

Техният извод е, че останките на Титаник са в много по-лошо състояние, отколкото при предишното наблюдение. Десният борд на кораба е подложен на силно гниене, цялата палуба рухва и сриването на част от покрива на кабините в предната част ще закрие изгледа към вътрешността на лайнера. Цялостната разруха говори, че легендарният Титаник е на път да изчезне, връщайки се към природата. Гниенето е необратим процес при всеки тип обект.

Сегашната експедиция се прави от същия екип, който се спусна в Марианската падина. Спускането е със специална подводница. Тя не само разглежда и запечатва всичко, което се случва с Титаник в сегашния момент, но прави и редица научни наблюдения. Изследва живота на тази дълбочина и скоростта, с която гният металите в условията на ниска температура и на голяма дълбочина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest