sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Кое провокира кошмарите?

Кое провокира кошмарите?

Кое провокира кошмарите?

Можете ли да си спомните за детските години, когато от време на време се събуждахте целите обляни в студена пот заради поредния плашещ кошмар? А може би все още ви се случва?

Лошите сънища са по-често срещани при децата, но възрастните също не са имунизирани. Около 85% от тях съобщават, че са имали поне един кошмар през изминалата година, а 8-29% сънуват всеки месец.

Истината е, че тези стряскащи сънища ни карат да си задаваме въпроса Кое провокира кошмарите?

Тези мъчителни сънища са уникални за всеки един човек. Въпреки че са толкова краткотрайни, често ни е много трудно изобщо да си ги спомним.

Съществуват множество фактори, които ги провокират. Не спирайте да четете дотук. Вижте 7-те най-чести виновници за кошмарите - тези ужасяващи съновидения.

1. Стрес и тревожност

Притеснявате се за работата си? Карате се с половинката си? Точно такива ежедневни проблеми могат да доведат до появата на кошмари, които да разбият съня ви.

2. Депресия

Кое провокира кошмарите?

Непредвидимите житейски промени като развод, край на дългогодишна връзка, смърт на любим човек, финансови проблеми или грижи на работното място могат да повлияят за сънуване на кошмари при доста хора.

3. Хранене преди лягане

Консумирането на храна късно вечер засилва метаболизма и прави мозъка по-активен. Както пикантната, така и нездравословната храна предизвикват по-голяма честота на мозъчните вълни. Според едно проучване седем от десет участници са имали кошмари след прием на нездравословна храна непосредствено преди лягане.

4. Липса на сън

Страдате ли от безсъние? Чувствате ли се преуморени? Именно тези обстоятелства могат да предизвикат още безсънни нощи, под формата на смущаващи кошмари.

5. Нарушения на съня

Кое провокира кошмарите?

Синдром на неспокойните крака, потрепване по време на сън, сънна апнея - всички тези състояния могат да станат причина за появата на кошмари.

6. Лекарства

Някои медикаменти като антидепресантите например засягат мозъка. Ето защо страховитите сънища, които имате, могат да се дължат на лекарства, които пиете.

7. Отказване от нещо

Преустановяването на приема на алкохол, както и на лекарства, включително приспивателни и антидепресанти, също може да създаде условия за зловещи кошмари през цялата нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest