sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Легенди за прилепите

Легенди за прилепите

Международната нощ на прилепите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Един от най-необичайните празници е международен и е посветен на прилепите. Това е 26-27 август, когато се отбелязва Международната нощ на прилепите в повече от 30 държави по света. Целта е да се обърне вниманието на хората към тези удивителни създания и да се развенчаят митовете, които ги демонизират.

В западната култура летящите бозайници, които наброяват над 1110 вида по света, символизират нощта и нейната мистична същност. Свързват ги с вампирите, които според легендите могат да взимат формата на прилепите. Оттам идва и суеверието, че прилепите пият кръв, а всъщност европейските видове се хранят с насекоми и това ги прави полезни. Прилепът е символ също на призраците, смъртта и болестите.

В древни времена този летящ гризач е смятан за въплъщение на бога на земеделието и е символ на поникването на семето, последвано от узряването и изсъхването.

Нощ на прилепите

В Африка митовете придават на прилепите ореол на умни създания, тъй като те умело избягват сблъсък с каквато и да е преграда по време на полет.

В Поднебесната империя прилепът е свещено създание, символ на щастието, късмета и дълголетието. В Китай картичка с изобразени 5 прилепа се изпраща като пожелание за щастливи мигове, дълъг живот, богатство и достойна смърт.

В древен Рим смятали, че прилепите се отличават с острота на зрението, което свързвали с прозорливостта и бдителността.

Гръцката митология ги представя като много умни и хитри създания. Омир твърди в Одисея, че мъртвите получават криле като на прилепите и с тях летят в света на мъртвите. Известен мит разказва за дъщерите на Миний - Миниадите, превърнати в прилепи, защото отхвърлили предложение, отправено им от бог Дионис.

Европейските легенди представят прилепите като същества, свързани с нечистите сили. Още битува древният мит, че косата на човека е като магнит за прилепа, който се вкопчва в нея, когато напада човека. В повечето легенди жилищата на магьосниците са и свърталища на прилепи. Истината обаче е съвсем друга. Повечето вещери, заети с магия, изтребват прилепите, за да се сдобият с части от тях за своите магьоснически опити.

Прилеп

На някои места хората ги избиват, защото се вярва, че амулетите, направени от различни части от прилепите имат магически сили. Цели кожи от летящите невинни създания се зашиват в дрехите, за да пазят от урочасване.

Умението на този бозайник да се задържа върху всякакви повърхности, е дал името му в нашия език - прилеп от прилепване. Много хора вярват, че притежател на такова животинче ще прилепи към себе си богатство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest