Христофор Колумб - факти, плавания и открития
Christopher Columbus - Facts, Voyages and DiscoveriesKristofer Kolumbo - činjenice, plovidbe i otkrića
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Христофор Колумб - факти, плавания и открития

Христофор Колумб - факти, плавания и открития

Христофор Колумб

Когато говорим за Великите географски открития, извършени от европейските мореплаватели през Средновековието, ХV- ХVІІІ век, първото име, за което се сещаме, е това на Христофор Колумб. Несъмнено това е човекът с най-голям принос в опознаването на света за времето си. Откритията, направени от Колумб, са със световно значение, защото благодарение на тях американските земи са включени в географските карти, след което се създават колониалните империи. Това променя завинаги същността на света. Кой е човекът, променил историята на света с откритията си?

Христофор Колумб - произход, учение и подготовка за мореплаване

Според останалите свидетелства и документи се предполага, че рождената дата на Христофор Колумб е между 26. VІІІ. и 31.Х. 1451 година в Генуа. Бащата на бъдещия мореплавател имал обикновена за времето професия - тъкач. Според съществуващите традиции по онова време, момчетата са се подготвяли да наследят занаята на бащите си и най-вероятно Колумб е учил в училище за тъкачи, където е усвоил занаята, ограмотил се е, а заедно с това е получил общи познания по география. Между 1470-1473 година бащата на бъдещия мореплавател станал търговец и момчето също се трудило в семейната дейност. По-късно се оженил за жена на име Фелипа. Не е ясна годината на женитбата му, но се предполага, че това е станало през 1476 година. От тази година до 1486 година великият пътешественик живял в Португалия.

Една година след женитбата си Колумб пътувал до Англия. Явно през тези години се е зародил интересът му към мореплаването в търсене на нови пътища от Европа до Индия, която в съзнанието на европейците е жадувано място, страна на подправките. Колумб съставил свой проект за най-краткия път до Индия, какъвто търсели по това време всички европейци. Той представил своя план на краля на Португалия, за да си издейства финансиране за експедиция, но планът бил отхвърлен. Това не го отчаяло и той се преместил в Кастилия, където успял да организира експедиция с помощта на местни търговци и банкери. Това е първото от всичките му плавания.

Експедициите на Христофор Колумб. Открития.

Христофор Колумб осъществява общо четири околосветски пътешествия и извършва едни от най-големите открития за времето си.

Колумб образ

Първо плаване/1492-1493/ година

Христофор Колумб тръгнал за първото си плаване с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня с 90 моряци на борда. Отплавал на 30 август 1492 година. От Канарските острови експедицията се отправила в западна посока. Колумбовите кораби преминали Атлантика. Още преди да стъпи на твърда земя Колумб направил първото си откритие, през септември 1492 година, това е Саргасово море. След като плавали 2 месеца в открития океан, Колумбовите моряци стигнали до Бахамите на 12 октомври 1492 година. Това е официалната дата на откриването на новия континент - Америка. На следващия ден Колумб стъпил за първи път на остров Сан Салвадор, без да подозира, че е открил нова земя. В следващите 10 дни моряците обиколили и други Бахамски острови. След няколко дни Колумб открил и Куба. Стигнал и до друг остров - Хаити и се завърнал в Кастилия през 1493 година.

Второ плаване /1493-1496/ година

Веднага след първото плаване Колумб потеглил отново на път, този път за три години/ 1493-1496/ година. Втората експедиция е по-голяма, той пътувал със 17 кораба, а моряците му наброявали повече от 1500 човека. През есента на същата година Колумб открил двата острова - Доминика и Гваделупа и около 20 от Малките Антили. През пролетта на следващата година открил Ямайка, извършил и още няколко открития. Това плаване му донесли голямо признание. Той получил титла генерал и вицекрал на новооткритите земи.

Трето плаване /1498-1500 /година

Третото плаване започнало 2 години по-късно с 6 кораба, като 3 от тях ръководил самият Христофор Колумб. Той преминал отново Атлантика и през лятото на същата година открил Тринидад и река Ориноко. Така се поставило началото на откритията на континента Южна Америка. Следващият месец Колумбовите моряци за първи път стъпили на нов остров - Маргарита, а после слезли в Хаити. През 1500 година великият мореплавател е арестуван и изпратен в Кастилия, но там е пуснат на свобода по решение на краля.

Четвърто плаване /1502-1504/ година

Колумб извършил четвърто плаване, защото получил разрешение да продължи да търси път към Индия. Тръгнал с 4 кораба и през юни същата година достигнал до остров Мартиника, а в края на следващия месец стигнал до Хондураския залив. До пролетта на 1503 година той стигнал до бреговете на Хондурас откъм Карибите, открил Никарагуа, Коста Рика и Панама. Достигнал и до залива Ураба. Върнал се на север, но претърпял корабокрушение край Ямайка. Получил помощ и се върнал в Кастилия пред следващата година.

До края на живота си Колумб е убеден, че е открил пътя за Индия и е стигнал до бреговете на Източна Азия. Заради тази историческа заблуда той нарекъл местното население на новооткритите земи индианци. С това име останали известни на света хората, които населявали Американския континент. Земите, които открил, са колонизирани, местното население е масово избито. Създали се големите колониални империи. Няколко държави, които участвали в отриването на нови земи, си разпределили света в следващите години и това променило завинаги тяхното развитие. Те изпреварили всички други, защото разполагали с несметните богатства на колониите си за векове напред.

Откриването на Америка има историческо значение не само за колониалните държави, но и за целия континент, защото откритията донесли в Европа нови и непознати култури, които днес са основата на селското стопанство и променили неузнаваемо храненето, както и целия живот на европееца.

Откриването на Америка се оказало съдбоносно и за новооткритите земи. Колонизацията променила хода на историческото развитие и на тези земи. Местното население е в голяма степен унищожено, най-вече тази част от него, която живеела около плавателните реки и в по-достъпни места. Освободени са огромни богати територии, които в последствие са заселени от колонисти - европейци.

Унищожена и изгубена завинаги е изключително богата местна култура, изчезнали цели народи и цивилизации. Оцелелите местни жители, които станали малцинство, навсякъде са претопени от новите заселници.

Христофор Колумб в новия свят

Колумб умрял в испанския град Валядолид през 1506 година.

Още митове и факти за Христофор Колумб

Христофор Колумб изобщо не е първият европеец, стъпил в Америка. Още около 1000-та година викингът Лейф Ериксон е пътешествал до Гренландия и стигнал бреговете на днешна Канада. Голямата заслуга на Колумб, която го превръща в откривател на новите земи е, че след като той стигнал за първи път до новите брегове, те станали част от общата световна карта и това променило хода на историята за милиони хора.

Плаванията на Колумб имат и друга заслуга - той трасирал морските пътища и уловил посоката на ветровете в посока към Карибите, както и ширините, в които вятърът духа в посока към Европа. Това е било много важно в епохата, когато са колонизирани откритите земи и плаването до там е било засилено.

• Според един мит Колумб умрял изоставен и в бедност. Това е наистина само мит. Макар материалното му състояние да не е съответствало напълно на заслугите му, Колумб не е бил беден. Живеел е комфортно в Испания. След смъртта му неговите наследници завели дела срещу испанската корона и в крайна сметка получили сериозно богатство.

• Друг широко разпостранен мит в днешна Америка е, че Колумб тръгнал на експедиция, за да докаже, че Земята е кръгла. Това е мит, който е лишен от смисъл. Този факт е известен още на древните гърци.

От друга страна Колумб е велик мореплавател, но е самоук. И е страдал от доста заблуди относно големината на Европа в сравнение с действителността. Също така е смятал, че Япония е по-далече от Китай, отколкото е в действителност. Затова пресмятал, че ще стигне до Азия, ако плава на запад, което е грешно изчисление. Имал обаче късмета на авантюриста и стигнал до друга земя - Америка. Оказал се откривател.

Въпреки всички митове, заблуди и измислици, не може да се отрече един безспорен факт - Христофор Колумб оказал с делата си решително влияние за бързата и радикална промяна на света. Това му е осигурило вечно място в историята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest