Топ 10 на невъобразимите географски чудеса

Природни чудеса

Природата е нещо уникално. Образуванията, които ще ви представим, говорят повече от красноречиво за нестихващата и мощ и способности.

1. Шоколадовите хълмове във Филипините. Представляват общо 1268 конусообразни хълмове с перфектни линии и еднакви размери. Намират в близост до Бохол, Филипините и се разполагат на повече от 50 кв.км. Тази уникална геоложка формация се е формирана от подокеански вулканични образувания.

2. Вълната на границата между Аризона и Юта. Това невъобразимо географско чудо на САЩ представлява пясъчна дюна на възраст от 190 милиона години.

Вълната Аризона

С годините те са се превърнали в красиво скално образувание. Достъпът до тях е изключително труден. За да бъдат достигнати, трябва да ходите около три часа през силно пресечена местност.

3. Вълнистата скала в Австралия. Това естествено скално образувание се намира в западната част на Австралия. Нарича се вълна, тъй като е оформен като високото пречупване на океанските вълни. Интересното е, че скалата е невъзможна за фотографиране, тъй като подпорната ѝ стена закрива долната половина.

4. Каньонът на антилопата в Аризона, САЩ. Двете отделни каньонови секции се преплитат в общо било. Той заема голяма площ върху земите на индианците Навахо и е популярна дестинация за фотографи от цял свят.

Пътят на гигантите

5. Портата на ада в Туркменистан. Намира се в близост до град Дарваз. Преди 35 години на това място геолози сондират за природен газ. Изведнъж в земята зейва гигантска кухина, която поглъща всичката екипировка и оборудване на екипа. Тъй като пещерата е пълна с газ, местните решават да я запалят, за да не причини масови отравяния. Оттогава до ден днешен в кухината бушува незагасващ огън, който осветява нощта.

6. Синята дупка в Белиз. Великата синя дупка всъщност е част от бариерната риф система, с почти перфектна кръгла форма. Дълбока е 145 метра, което е причина за наситено синия и цвят.

Сахара

7. Пътят на гигантите в Северна Ирландия. Този т.нар. път е образуват от вулканично изригване през древността. Повечето от колоните са шестоъгълни, като някои са с четири, пет, седем и осем страни. Невероятната забележителност се формира от 40 000 взаимно заключващи се базалтови колони. Тази е четвъртата по величие забележителност във Великобритания.

8. Окото на Сахара в Мавритания. Това грандиозно земно образувание е един от обектите, които без проблем могат да се наблюдават от космоса без уреди и с просто око. То е с диаметър 30 мили и се намира в югозападната част на пустинята Сахара. Получено е в резултат на ерозия. Въпреки това причината за кръговата му форма е загадка.

Кристална пещера Мексико

9. Пещерата на синьото езеро в Бразилия. Синьото езеро е формирано от сталактити и сталагмити. Представлява пещера, богата на геоложки формации. Най-голям интерес обаче предизвиква дълбоката синя вода на вътрешния басейн. Регионът Мато Гросо до Сул, в който се намира Синьото езеро, е известен с множество красиви подземни езера. Пещерата на Синьото езеро обаче е несравнима по прелест в световен мащаб.

10. Кристалната пещера на гигантите в Мексико. Пещерата е открита случайно в мексиканска мина в щата Чиуауа. В нея се намират кристали с невероятна структура, формирани по естествен начин и затворени в скалите за хиляди години.

За разлика от останалите подобни форми, тези се отличават с невероятни форми и цветове, предизвикващи безброй асоциации във въображението на посетителите.

Рейтинг

3.9
Общо 9 гласували
5 3
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

НИКОЙ
НИКОЙ
03.01.2015 10:18
Анонимен,я прочети пак нещо по темата и пак кажи че е в Узбекистан.
1
0
Петкан
Петкан
01.01.2015 22:10
Ще го имаме предвид.
0
0
Анонимен
Анонимен
01.01.2015 14:33
Феноменът под номер 5 се намира, в Узбекистан, не в Туркменистан!
3
1