В най-критичния си период Клод Моне горил картините си

Клод Моне

Художникът Клод Моне е име, което се е превърнало в икона за изобразителното изкуство. И като всеки артист, преминал през трудни моменти, той е стигал до крайности.

Дали от инат или от силно чувство за достойнство Моне е горил картините си, за да ги спаси от кредиторите. Той е имал огромни финансови проблеми, които успява да реши само с рисуване.

Клод Моне е роден в Париж и едва 5-годишен родителите му забелязват творческия му талант. Семейството обаче живеело в бедност и пари за бои и четки не можело да се отделят.

На 14 години той рисува с молив карикатури на своите съученици, които били толкова сполучливи, че се продавали по 20 франка всяка.

Моне губи майка си на 16 години и е изпратен при леля си в Нормандия. Там се запознава със своя ментор Йожен Буден, който го научава да работи с маслени бои.

Художникът се оказал невероятен майстор както на портретите, така и на пейзажите, но бил ревнив към своите творби и не позволявал на който и да е да го притежава.

Но фактът, че бил твърде мнителен към клиентите си, го води до момента, в който харчил повече, отколкото изкарвал. Така през 1860 година затъва в огромни заеми и кредиторите заплашили да вземат картините му, тъй като те били единственото му притежание.

Моне обаче не допуснал и този път творбите му да попаднат в случайни ръце и ги изгорил до една.

След случката постъпва в армията, където поне прехраната му щяла да е сигурна. Няколко месеца по-късно обаче се разболява от коремен тиф и се налага леля му да използва всичките си връзки, за да напусне военната си служба безнаказано.

Тя го моли да запише художествено майсторство в Париж, но той отказва. Въпреки това заминава за френската столица, където среща Огюст Реноар, Фредерик Базил и Алфред Сисле. Те се сприятеляват и оформят първия кръг на импресионисти.

През 1866 година Моне получва първото голямо признание за картината си Камил, наричана и Жената със зелената рокля. На нея е изобразена съпругата на художника Камил Донсьо.

През 1870 година се ражда първото им дете Жан. Бремеността на Камил обаче не била никак лека и тя едва се възстановява от раждането. Забременява и втори път, като отново ражда момче – Мишел.

Но вече здравето ѝ е силно разклатено. Така и не успява да напусне леглото след раждането на второто си дете и умира само на 32 години, оставяйки Моне с разбито сърце и две деца.

Мъката на художника е огромна. Той често рисува починалата си съпруга на смъртния ѝ одър. Тъй като няма представа как сам ще отглежда момчетата си, заживява със своя приятел Ернест Ошаде и поверява грижите за децата си на неговата съпруга Алис.

Заедно се преместват в имението Живерни, което имало разкошно езеро с лилии и чудесни места, където Моне можел да рисува на открито. В това имение художникът остава до края на живота си.

През 1892 година Ернест умира и Клод се жени за неговата съпруга Алис. Докато тя се грижи за общо 6-те деца, Моне рисува най-емблематичните си картини Водни лилии, Купи сено, Утрини на Сена.

Популярността му вече е голяма и картините му се продават за по 1000 франка всяка, но той продължавал прецизно да избира купувачите, като не позволявал на всеки да види произведенията му.

Моне бил максималист и по отношение на рисуването. През един февруарски ден той започнал да рисува дъб, но след това решил да отложи работата си. Когато се върнал няколко месеца по-късно, дъбът се бил разлистил.

Художникът побеснял, че дървото е провалило плановете му, че поискал разрешение от собственика да откъсне всяко от листата му, за да довърши картината си.

Моне бил работохолик, а когато оставал без работа, ставал много раздразнителен. Затова не обичал мъгливите и дъждовни дни, които му пречили да рисува.

Когато втората му съпруга умира през 1911 година, грижите за него поема големият му син Жан и съпругата му Бланш. Именно Бланш забелязва симптомите на катарактазаболяване, от което художникът страда до края на живота си.

Въпреки многобройните операции, той не успява да възстанови зрението си, което го измъчва до края на живота му. Моне умира на 86-годишна възраст, оставяйки наследството си на двамата си синове.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари