Спартанците не са убивали децата си

Спартанците не са убивали децата си

Една от най-разпространените легенди за Спарта е, че когато някое детенце било хилаво и болнаво, го хвърляли от висока скала, за да се запази чистотата на рода.

Векове наред хората са се възмущавали от метода, по който спартанците прочиствали населението от недостатъчно здрави индивиди, за да осигурят добър естествен подбор.

Това обаче изобщо не е така. Според резултати от неотдавнашни археологически разкопки на място, където хвърляли спартанци от скала, се оказало, че в пропастта падали само престъпници.

Там не бил открит нито един детски скелет, а само такива на възрастни хора, предимно мъже. Тази легенда се знае заради книгите на Плутарх, който бил известен с това, че леко хиперболизирал реалните факти.

Спартанците не са убивали децата си

Според повечето хора ескимосите имат над двеста думи, с които наричат снега. Всъщност ескимосите имат не повече думи за сняг, отколкото в който и да е друг език.

Широко разпространена е и заблудата, че белият цвят на булченската рокля е символ на чистота, целомъдрие, невинност. Специалисти по древноримска история твърдят, че навремето белият цвят е бил използван за траурни одежди.

Черните дрехи са се сдобили със статута на траурни съвсем неотдавна. По традиция в бяло се обличали покойниците. Затова булката носи бяло, тъй като тя като че ли умира за майка си. Затова от древността на сватбите майката на булката плачела по традиция.

Едва ли много хора знаят как се нарича наистина часовниковата кула в Лондон, известна като Биг Бен. Тя се нарича Кулата на Свети Стивън и всеки англичанин знае това.

Биг Бен е най-голямата камбана от общо шест, които са разположени в часовниковата кула на Уестминстърското абатство. Той е кръстен на Бенджамин Хол, който крещял с най-висок глас на заседанията на парламента. Така той бил наречен Големият Бен.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

edno momi4e...
edno momi4e...
02.11.2012 21:28
интересно, но толкова много факти, че човек може да се обърка, от спартанците до Биг Бен ???
2
0