Sanovnik.bg»Съвети»Как да се учим от грешките си

Как да се учим от грешките си

Как да се учим от грешките си

Грешките са това, което е присъщо за човешката природа. Всеки човек допуска грешки в живота си, които го правят по-зрял, умел и осъзнат. Въпреки това не всеки съумява да превръща грешките в уроци, които да не повтаря отново.

Механизмът на грешките следва да бъде грешка, осъзнаване и преодоляване на проблема, за да не се повтори отново. Ако обаче този механизъм не действа, се получава кръговрат на повтаряне и тогава грешките могат да се превърнат в сериозни пречки в личен план и взаимоотношенията между хората.

Ето няколко съвета как да се учите от своите грешки

Припомнете си цената на грешките

Най-лесният път към осъзнаване и възпрепятстване на повторна грешка е да си припомните какво ви е коствало. Ако грешката ви е била да излъжете някого, тогава си припомнете неговите чувства и какви са били последствията. Ако пък сте сгрешили в работата, припомнете си какво е довело до това и какво ще стане, ако допуснете отново същата грешка. Накрая просто се запитайте – струва ли си?

Избягвайте повторението на грешките

Повторението не води до надграждане, себепреодоляване и себеутвърждаване. Ако повтаряте едни и същи действия, лъжи, трикове или измами, то това няма да доведе до вашето израстване като личност. Напротив – ще бъдете уловени във вашата собствена схема, от която често няма приятен изход. Бъдете смели, излезте от зоната си на комфорт и не повтаряйте нещо, с което не сте пожънали прогрес.

Вижте още:

- Кои грешки не трябва да повтаряте;

- Как да си простим минали грешки;

- Шестте вечни грешки на човечеството според Цицерон

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати