Sanovnik.bg»Споделени Истории»Изповеди»Биография на Дан Колов

Биография на Дан Колов

Биография на Дан Колов
Днешното мащабно и фалшиво шоу наречето "кеч" през 30-тте е било истински кървав спорт. Огромните зали са претъпкани, битките на тепиха са страховити. . . но най-великия на епохата е българина. Казва се Дан Колов той има 1500 победи и само 2 загуби ето я и неговата биография. . . . На 27 ноенври 1892 година се ражда Дончо Колев Данев по късно известен под името Дан Колов. Роден, е в балканското село Сенник (севлиевско). едва 12 годишен той работи в Украйна като чирак на градинар 3 години. 17 годишен заминава за америка и започва работа на железница. Между работниците се водили борби и Дончо Колев победил всичките си опоненти. И големи мениджъри по онова време му забелязяли таланта на борец и започнал да се занимава с борба.  

И от тогава е станал известния борец Дан Колов. с лекота по онова време побеждавал добри борци като Руди Дюсек, Джим Лондос и други.   След мача му с Руди Дюсек Дан Колов получава предложение да се бори в Япония срещу непобедения до тогава Джики удошвача. (през 1921 година) в Токио преди мача е направен опит за убийство на Дан Колов. След драматични обрати в мача им удошвача пада в безсазнание на пода на ринга повален от Дан Колов.   Цяла Япония е в траур веднага, след мача талпата се опитва да убие Дан Колов но той се спасява. И заминава в Канада да си почине от всички борби които е водил. През годините от 1921-ва година до 1936-та година Дан Колов прекарва в Канада. Дан Колов имал хотел в Америка от, който фалирал той казвал "докато е мой този хотел и докато съм жив там българин няма да плаща! "и така и станало до смъртта му. Дан Колов е поканен във Франция на турнир където побеждава всичките си опоненти. Последния мач на Дан Колов във Франция е бил срещу Ангри Деглан през 1936-та година е събитие за целия спортен свят. През онова време мача започва точно в полунощ и се предава в Европа, Америка, и Австралия директно по радиото.

Залата е била претъпкана с около 30 000 души и Дан Колов побеждава, печели и диамантения пояс. веднага след мача получава предложение да очаства в холивудски филм с хонорар от 24 милиона лева   отказва и се завръща в България. И е посрещан като герой единствения филм за, който Дан Колов дава съгласието си да участва, е "под игото". от режисьора Александър Вазов, той е трябвало да се снима през 1936-та година и проекта не се усаществява. През 1937-ма година Дан Колов приключва с борбата поради болестта си скоротечна туберколоза. Идвайки си в България Дан Колов раздава милиони за благотворителност, също той дал десетки хиляди за студенти ученици и бедни хора. Бореца казвал " аз не обичам на половина работи когато е за благотворителни цели трябва да се даде всичко". копува първата електрическа турбина за построяването на водоелектрическа централа в България. Други 500 000 лева са закопуване на самолет на българската авиация през 1937-ма година. от 1937-ма година до 1940-та година повечето време прекарва някаде между България и Франция където живее с неговата любима рускинята Соня. Дан Колов почива на 27 март 1940-та в родното си село от скоротечна туберколоза и цяла България потъва в скръб. . .                                                                      послепис. . . . Дан Колов за всичките си години като борец има 1500 победи и само 2 загуби. И за всички времена той остава най великия борец. Наричан е "кинг конг", "бълканският лъв", и "царя на кеча". В америка, като разбрали че е много силен и добър искали да му вземат поданството(гражданството)  и да го направят  американец но той отказва. Той казвал " аз на америка мога да дам само името си но поданството никога аз съм българин и българин си оставам! " и действително до края на живота си той си остана българин.             

Много съжалявам за множеството ми грешки за писането на неговата биография
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
miglena
miglena
10.02.2016 18:29
Дан Колов е Велик!!!
5
7