Sanovnik.bg»Споделени Истории»Мистика»В легендите на много народи присъстват вампири

В легендите на много народи присъстват вампири

В легендите на много народи присъстват вампири
Вампирите (Въпир, Кръвник, Упир) са зли възкръснали мъртъвци, които пият човешка или животинска кръв. Освен в митологията те са известни в киното и фантастиката.

В легендите на много народи присъстват вампири. Смята се обаче, че образът на вампира, какъвто го познаваме от съвременната литература и кино е бил създаден в Западна Европа, където легендите за подобни същества, населяващи различни източноевропейски страни са много разпространени.

Някои народи вярват във вампири, които не са подобни на човека, а имат животинска форма, като прилепи, паяци и кучета.

Вампиризмът се практикува от хора или животни, които пият кръв. Във фолклора е често срещано вярването, че кръвта дава свръхчовешки сили на този, който я е изпил.

В исторически план вампиризмът може да бъде срещнат като вид канибализъм. В биологията терминът „вампиризъм“ се използва за хранещи се с кръв животни — пиявици, комари, прилепи вампири и други.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
alex_7727
alex_7727
10.12.2011 12:46
Определено има. Аз вярвам на 100% в тях!
0
0
SinCity
SinCity
27.04.2010 11:59
Първата стъпка към разбирането на вампирите е, да се запознаем с някои от биологичните причини за подобни вярвания. Едно от най - възможните обяснения за митовете за вампири е болест, наречена порфирия, често срещана в Трансилвания. Порфирията е болест на кръвта, при която се загубва жизнено важна функция на кръвните клетки. Резултатът от това е бързо повреждане на тъканите, което придава на болния изключителна бледност и уголемяване на зъбите в следствие от увреждания на венците. Симптомите на порфирия се утежняват от излагане на слънце, което кара жертвите да го избягват на всяка цена. Смята се също, че някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които водят до лудост. Това заболяване обяснява и пиенето на кръв, тъй като тази хора пиели животинска кръв като лек срeщу анемията, характерна за порфирията. Друго обяснение за легендата може да бъде болестта бяс, тъй като тя води до свръхчувствителност, необичайни часове за сън и увеличена сексуалност. Бясът се свързва и с желание да хапеш други хора и излизане на кървава пяна по устата. Тези две болести могат да обяснат източниците на легендите и защо те са толкова разпространени.

Ето за порфирията с прости думички какво представлява. Дали има вампири ? (think)
0
0
Поля
Поля
04.02.2010 01:54
Ами какво ще кажеш за порфирията ? Не обяснява ли това страдание от медицинска гледна точка проблемът за вампиризма ?
А вярването, че чрез кръвта, най - вече на врага, се приема повече "жизнена енергия" се нарича орендизъм. Практикували са го и прабългарите.
0
0