Тайнствените могили Майма, забулени в мистерия от столетия

1 от 4 Снимки

Могилите Майма представляват резерват, намиращ се в щата Вашингтон, САЩ, който кара учените да си задават въпроси за произхода им вече 150 години. Същите могили могат да се видят още в Арканзас, Калифорния, Луизиана, Тексас, Мексико, Канада, Аржентина, Кения и Австралия.

Могилите са малки възвишения с височина между 1 и 3 метра. Разположени са на полета, покрити с трева, и са напълно еднакви, макар че са се появили в различни точки по света. Приличат на яйца в кутия с много странен състав, което е най-голямата мистерия, свързана с тях.

Районът в САЩ е известен като Майма Маундс и прилича на лунната повърхност, ако изключим зеленината. С малки разлики хълмчетата в Кения са точно копие на тези в Канада. Всички те са купчини пръст, които като че ли са наредени в колони, макар и не съвсем правилни.

Загадката с тези могили се ражда през 19 век при експедицията а Чарлз Уилкинс за картографиране на САЩ. В първия момент той ги помислили за гробища на индианци, но когато се разровил, открил само пръст.

От тогава до сега съществуват десетки хипотези за произхода им – топене на ледниците, ерозия, земетресение, цунами, вулканично изригване, човешка намеса.

На пръв поглед Майма Маундс напомнят на погребални могили, но в легендите на местното население отсъстват легенди са постояването, а и няма как древни племена в различни точки на света да са се координирали помежду си, за да постоят еднакви могили.

Макар че няма заровени мъртъвци, почвата е много богата на органична материя. Органичният пласт е повече от 2 метра, а според професорите от Вашингтонския университет няма логична причина, заради която да се е появил.

Смята се и че може да са дело на гризачи, които са изградили природния феномен, за да се пазят от хищници. Това би обяснило малките вдлъбнати, покрити с наноси, но не и защо гризачите са спрели със строенето на могилите.

Една от най-забавните хипотези е за митологичния дървар в САЩ Пол Бунян. След като чул за Великата китайска стена, той поискал да построи подобна на нея и в Америка. Наел бригада от ирландски работници да му помагат.

Гонел ги да работят много, за да я направят по-висока от Китайската стена. Накрая работниците се отчаяли и изоставили своите дървени колички. Постепенно те изгнили, като всичко, което останало от тях, били могилки с пръст.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати