Интелигентните хора предпочитат самотата
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Интелигентните хора предпочитат самотата

Интелигентните хора предпочитат самотата

Интелигентните хора предпочитат самотата
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Обикновените хора са склонни да намират утеха в общуването с другите. Те обичат да посещават заведения или да прекарват времето си със семействата и приятелите си. От друга страна, интелигентните хора предпочитат да са сами през повечето време. Това показва изследване, публикувано в Британския журнал по психология, направено от Норман Ли и Сатоши Каназава.

Добре известен е фактът, че много от интелигентните хора обичат около тях да има малко хора, ако въобще има някакви. Публикуваното изследване допълнително потвърждава факта, че блестящите хора намират утеха в самотата.

Норман и Сатоши основават откритията си на еволюционната психология, предполагайки, че интелигентността се е развила като качество за решаване на уникални предизвикателства. По-интелигентните членове на групата са способни да решават повечето проблеми сами, без да се нуждаят от помощта на приятелите си. Казано просто, проучването показва, че хората са еволюирали по този начин – обикновените хора обичат да се сприятеляват, а интелигентните не го правят.

Изследователите са основали заключенията си на базата на данните, събрани от над 15 000 души на възраст от 18 до 28 години. Социализирането с приятели води до увеличаване на щастието, освен ако човек не е извънредно умен. Изследването е свързано с интелигентността, гъстотата на населението, еволюционната психология и щастието.

Интелигентните хора предпочитат самотата

В съвременния свят повечето хора живеят на места с по-висока гъстота на населението и прекарват по-малко време с приятели, отколкото предците си. Следователно повечето ще станат по-щастливи, като живеят според това, което е естествено за тях – да са заобиколени с по-малко хора и да прекарват повече време с приятели.

Защо тогава интелигентните хора обичат да са сами? Двамата изследователи вярват, че отговорът се крие в еволюционната психология, според която интелигентността е еволюирала като психологическа черта за решаване на нови проблеми.

За предците ни честият контакт с приятели бил необходимост, помагала им да оцелеят. Но много интелигентният индивид бил естествено надарен да решава ежедневните предизвикателства на живота, без да се нуждае от помощта на друг. Така че установяването на отношения с хората не е било необходимо за оцеляването му.

Интелигентните хора предпочитат самотата

Резултатите от изследването не означават непременно, че ако обичате да сте около приятелите си, не сте много интелигентни. Винаги има изключения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати