Историята на най-ниския човек, живял някога

Историята на най-ниския човек, живял някога

Чандра Бахур Данги е най-ниският човек, живял някога на планетата. Височината му е била едва 55 сантиметра и до днес никой не го е изместил от Книгата на рекордите Гинес.

Чандра е живял е Непал и е забелязан случайно от турист. Той бил силно изненадан от височината и съобщил за него на журналистите. Това се случило през 1939 година, а тогава Чандра живял заедно със семейството на по-големия си брат, в дом, където нямало електричество.

Данги работил на пазар и продавал салфетки и ремъци. Когато търговията не вървяла, помагал на овчарите с опазване на добитъка. Менюто му включвало основно ориз, плодове и зеленчуци и в много редни случаи хапвал месо.

Родителите му починали, когато е бил все още дете и е отгледан от 6-те си братя и двете сестри. Те също са малки хора, чийто ръст не надвишава 120 сантиметра, заради което се смята, че ниският ръст на Чандра е генетично наследство.

Но той е спрял да расте много по-рано от останалите си братя и сестри. Въпреки че забелязали това, никой от семейството му не потърсил лекарска помощ и така най-малкият брат останал най-ниския член на семейството.

Той не употребявал каквито и да било лекарства, а в редките случаи на треска, пиел домашна отвара от куркума и оздравявал.

През 2012 година е неговото село пристига екип на Рекордите а Гинес. До този момент като най-нисък човек на планетата бил записан индиеца Гул Мохамед с височина от 57 сантиметра, но Чандра се оказал по-нисък от него.

Парите, които получава от рекорда си, използва за пътуване, а преди смъртта си основава фондация, която се бори с бедността в родното му село. Чандра умира през 2015 година на 76-годишна възраст.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати