Кражбата на века! Как Розовите пантери обраха диамантения Хари

Диамантения Хари

При една от най-големите кражби на бижута са задигнати скъпоценни камъни на стойност 108 милиона долара. Кражбата е известна като обира на века, а още по-интересно е, че при нападението не е произведен изстрел, няма заложническа драма и никой не е ранен.

Пострадал е единствено собственикът на бижутерския магазин Хари Уинстън, известен и като диамантения Хари. Години след това той изживява кошмара повторно, след като нападат друг от неговите магазини и взимат бижута на стойност 10 милиона евро.

В Холивуд Хари Уинстън е известен като краля на диамантите и бижутера на звездите. Дете е на емигранти от Украйна и се премества в САЩ съвсем малък. Още на 12 години се научава да разпознава качествения изумруд и така получава първата си работа в бижутерски магазин.

Набитото му око за скъпоценни камъни му осигурява работа при Рокфелер, а благодарение на връзките си, създадени от тази позиция, започва да върти търговия с диаманти за милиони долари.

Една от първите му големи придобивки е колекцията с бижута на Ребека Дарлингтън Стодард, богата наследница от Питсбърг. Успява да ги препродаде с голяма разлика и да си осигури солидна печалба.

Най-ценното му притежание обаче си оставал диамантът Хоуп, който получава през 1949 година при разпродажба на имущество. Наричан е звездата на изтока и е бил собственост на Екатерина Велика.

Изглеждало, че нищо не можело да урони престижа на диамантения Хари до 4 декември 2008 година, когато четирима мъже нападат най-големият му магазин в Париж. Обирът трае точно 15 минути.

Крадците били облечени в розови женски дрехи и носели руси перуки, заради което полицията ги кръщава Розовите пантери. Те успели да вземат всичко от щандовете и накарали продавачите да извадят всички бижута от сейфа.

След обира е заловен и един от крадците, хванат да пренася диамант за 500 000 долара в кутийка за крем за лице. Въпреки обещанията на прокуратурата да облекчи присъдата му, ако издаде съучастниците си, той не го прави.

В хора на разследването обаче става ясно, че крадците са познавали персонала и са знаели къде се крият наистина ценните бижута. Така полицията останала с впечатлението, че обирджиите са едри риби от ръководството на бижутерската компания, но истината се оказва друга и развръзката на случая настъпва през май 2009 година.

С първият си перфектен обир Розовите пантери станали доста самодоволни, което им изиграло лоша шега. При обир на казино в Монте Карло двама от тях избягали пеша. Така полицията успява да проследи двама от тях и да ги арестува – черногореца Зоран Костич и хърватина Владо Серзлия. По-късно е арестуван и Рифат Хаджиахметович, пътуващ в фалшив български паспорт.

Но дали това са били четиримата мъже от легендарния обир на магазина Хари Уинстън в Париж, не става ясно. И до ден днешен те отказват да сътрудничат на властите, на разпитите мълчат и остават десетките въпроси за организацията им без отговор.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати