Още една от теориите на Айнщайн се оказа вярна

Айнщайн

Втора от теориите на Алберт Айщайн бе потвърдена от консорциума на астрономите. Великият теоретичен физик се е оказал прав за влиянието на гравитационните сили върху светлината.

В Общата теория за относителността Айнщайн описва гравитационният ефект на супермасивна черна дупка върху звезда. Прогнозата му е била, че силните гравитационни сили могат да разтягат светлината точно както се разтягат звуковите вълни при преминаването на влак.

Изследователите от консорциума GRAVITY и института Макс Планк са тествали тази теория с черната дупка Стрелец А, която се намира в центъра на Млечния път.

Черни дупки

Черните дупки са толкова плътни, че силната им гравитация хваща като в капан дори светлината. А Стрелец А е с маса, 4 пъти надвишаваща Слънцето, което я прави най-масивната черна дупка в галактиката ни.

Учените са проследили най-близкото преминаване на звездата до черната дупка. Това се е случило на 19 май тази година, като звездата S2 е преминала в близост до Стрелец А със скорост от 25 милиона километра в час.

И точно както е прогнозирал Айнщайн преди близо 100 години дължината на електромагнитните вълни на светлината се е увеличила заради феномена гравитационно отместване. Тези резултати ще позволят изследването на ефекта от гравитационните полета.

Черна дупка

Над 100 години, след като публикува теорията си с уравнения на общата относителност, Айнщайн още веднъж се оказа прав – и то в лаборатория, толкова отдалечена, че едва ли е могъл да си я представи, казват от Европейската космическа агенция.

Учените ще изследват и друг от феномените, които Айнщайн описва в Общата теория за относителността – че черната дупка може да се изкриви при преминаваща край нея вълна. Това ще позволи на учените да разберат какво има зад черните дупки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.07.2018 20:49
Според теорията на относителността, за да се превърне една звезда в черна дупка, то тя трябва да има маса ПОНЕ 20 пъти по-голямата, от тая на нашето слънце.... Свръх масивните черни дупки, намиращи се в центъра на галактиките, са милиони пъти по тежки от нашето слънце...
0
0
Анонимен
Анонимен
29.07.2018 20:29
4 пъти по голяма от слънцето... Най-голямата в нашата галактика ? Вие елементарни познания по физика нямате чрстно
0
0