Кой стои зад самоличността на гениалния Банкси

Банкси

Банкси е най-известният уличен артист в цял свят и въпреки че посланията на графитите му са ясни – бъди себе си и върви срещу системата, защото тя ще сте смачка, самоличността на този гений все още е забулена в мистерия.

Творбите му започват да се появяват през 90-те години в Бристол, Великобритания и се отличават от творчеството на останалите стрийт арт творци заради изострената тематика.

Капитализмът, расизмът, медиите като манипулатори и читателите като консуматори, пропастта между бедни и богати и аутсайдерите са само част от любимите му теми. Неговите графити винаги са в пространството между смешно и сериозно.

За властите той е терорист, а неговите творби са драсканици по улиците. Но ако попитате човек с око за изкуството, той ще сравни техниката му с тази на Анди Уорхол. Картините на Банкси вече стигат 6-цифрени суми.

Парадоксът при него е пълен – един от най-известните съвременни творци, и то в ерата на технологиите и социалните мрежи, а вече две десетилетия никой не знак как се казва, как изглежда или къде е роден.

Това обаче не му пречи да рисува и дори да издава книги за себе си, с които още повече обърква хората, търсещи неговото име.

Преди време разследващия журналист Крейг Уилямс заяви, че има солидни доказателства и знае кой е Бански. Според него мистериозният творец се казва Робърт дел Ная, вокалистът на групата Масив Атак. Той е проследил появата на графити на стрийт художника и концерти на групата и се оказало, че датите съвпадат.

Самият Робърт обаче казва, че това е чиста случайност. Той е приятелче, идвал е на мои концерти, но аз не съм Банкси, споделя той.

Има и теория, че Банкси не е един човек, а група от артисти, които действат по определен график. Сред имената, които се свързват с твореца, са Пол Хорнър и Джо Брукс.

Официално обаче самоличността му е мистерия. Той си остава оригинален графити артист, политически активист, художник и беглец, докато някой не го хване.

Вижте част от уличното изкуство на Бански в нашата галерия.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати