Засякоха вселенски сигнал от Сътворението! Вижте какво каза

Сутворението

Първите данни от живота на Вселената ни разказват невероятни истории. Уловени по сложен начин, те носят неочаквани подробности за началото на всичко.

Астрономи от Масачузетския технологичен институт, Университета на Аризона, американската Национална фондация за науки и още няколко институции са уловили първите мигове на звездите. Радиосигналът от първите моменти на запалването на първите небесни тела във Вселената носи със себе си ценни данни.

Откритието е направено с помощта на малка, но много чувствителна антена. Тя е разположена в пустинята в Австралия и изолира слаб сигнал от първичен водород, който е част от последиците от Големия взрив. Като един от основните градивни елементи на Вселената сигналът носи със себе си отпечатък от първата светлина на най-първите звезди във Вселената.

Уловеният сигнал е първият по рода си, който се възпроизвежда в момента, в който звездите започват да се оформят и да влияят на пространството около тях. В този момент радиацията на първите звезди започва да прави възможно виждането на водорода. Тя го кара да започне да я абсорбира и при определени радиочестоти това се вижда като силует.

Големият взрив се е случил преди 13 млрд. години. Учените са успели да проследят сигнала до само 180 млн. И тъй като телескопите няма как да видят толкова навътре във Вселената, уловеният сигнал може и да остане единственото сведение от тези най-ранни години.

Вселената

Информацията от уловения сигнал е малко, но дава доста познание. Оказва се, че ранната Вселена е била значително по-студена, отколкото се предполагаше досега. Възможна причина за това е, че през ранните години видимата материя може да е загубила енергия от взаимодействията си с тъмната материя.

Ако предположението се окаже факт, както се и очаква, това ще разкрие нов поглед над физиката отвъд стандартния модел и тъмната материя. За да се докаже това, са нужни нови радиотелескопи и изследвания с други инструменти. Ето защо учените молят за помощ колегите си от целия свят.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати