Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Артефакти и Ръкописи»Така ще дойде краят на света според ръкописите от Кумран

Така ще дойде краят на света според ръкописите от Кумран

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k738
Ръкописи на Кумран

Ръкописите на есеите от Кумран, наричани още Ръкописът на войните, се смятат за най-голямата находка на XX век. Те разкриват прогнозите за края на света на една от най-религиозните общности през I век.

Ръкописите са открити през 1947 година от две овчарчета. Има съмнения обаче, че откритието е било случайно, а се предполага, че някой е помогнал на момчетата да стигнат до древните книги.

Тези ръкописи разкриват вярванията на есеите за борбата между доброто и злото, краят на света и философските им разбирания.

Краят на света е прогнозиран от различни племена, като според някои той ще настъпи през 2045 година, а според други – през 2060 година.

Кумран

В свитъка Войни краят на света се предсказва като поредица от битки между доброто и злото. Врагът за есеите било римското робство, а доброто – Божието царство. Пророчествата казвали, че еврейските племена ще се обединят в Израел.

Планът за борба със злото е описан подробно – с тактически действия и стратегически задачи, но липсват конкретни срокове за началото и края на тези събития. Това дава възможност ръкописът да се тълкува само като художествен разказ за минали времена.

Римляни

В този свитък се казва, че основните врагове са т.нар. сили на светлината са китиите, или племената от Западна Европа. В други библейски пророчества с китии били назовавани римляните и техните съюзници от Месопотамия.

Древните текстове твърдят, че преди краят на света ще се състоят 7 битки. Преди последното сражение на Земята ще се появи Месията и ще се състои Второто пришествие на Христос.

Когато е писан този текст между римляните и жителите на Юдея назрявал конфликт. Затова се смята, че тези думи може да са послания към евреите за въстание, а не пророчество, твърди авторът Йосиф Флавий.

Не бива и да се забравя фактът, че злото за едно е добро за други. Борбата между хората ще продължава, докато хората не приемат различията си и трябва да имаме предвид това, когато четем древните пророчества, казват историците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest