На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

1 от 4 Снимки
На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!
Снимка: Lawrence Murray/Flickr

1. Бразил – островът на зайците великани


Преди Бразилия да стане известна на европейците, в Западна Европа хората говорили за легендарния остров Бразил. Легендата разказвала, че той се намира западно от остров Ирландия. Говорило се, че мистичната земя е невероятно красива и зелена. В центъра ѝ се намирала висока планина. Островът бил обгърнат от гъсти мъгли, които се отдръпвали веднъж на седем години и само тогава можело да се стигне до него. В средновековните карти островът бил отбелязван, а авантюристите, които разказвали, че са го посетили, споделяли, че там живеел велик магьосник, но най-страшното били огромни черни зайци великани, които нападали чужденците и ги изяждали.

В миналото липсата на познания е карала хората да си обясняват случващото се около тях с помощта на мистицизма. Така се родили повечето митове, легенди, предания и религии – благодарение на страха от неизвестното и богатото човешко въображение.

Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми земи, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение че ги няма на практика.

На особена почит в човешкото съзнание били островите. Мистицизмът около тях се дължи на това, че те седят на границата между два свята. Те са земя, но са заобиколени от морето.

Изолацията им дава допълнителна храна на въображението. Точно и затова когато моряците забелязвали остров на хоризонта, винаги се чудели тази земя какво означава - спасение или свръхестествена заплаха.

Вижте в следващата галерия най-тайнствените острови от световния фолклор, пленявали човешкото въображение векове наред.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати