Като на филм! Арктичеки студ сковава Европа още тази зима

Студ

От десетилетия учените предупреждават за пагубния ефект на Глобалното затопляне, но като че ли нито обикновените хора, нито политиците се съобразяват с ужасяващите прогнози.

Макар и вече да са взети някакви мерки за намаляването на вредните емисии, отиващи в атмосферата, годините безхаберие започнаха да дават своята дан и първите мащабни климатични аномалии са вече налице.

В средата на годината няколко урагана с невиждана сила пометоха островите в Карибско море, причинявайки огромни разрушения с много жертви. В началото на годината пък арктически студ скова Източна Европа, в това число и България.

Сега климатолози алармират, че невиждан леден Армагедон застрашава отново нашите ширини идния януари. Той ще бъде причинен от климатичния феномен Ла Ниня, който започна да се формира в тропическите води на Тихия океан.

Като на филм! Арктичеки студ сковава Европа още тази зима

По данни на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ Ла Ниня ще е много по-силна от циклона, причинил арктическия студ в Европа в началото на годината. По принцип климатичният феномен би трябвало да се образува през няколко години, но с глобалното затопляне цикличността на явлението се ускори.

На голяма площ от Тихия океан около екватора и тропиците температурата на водата вече е по-ниска от средната за сезона както на повърхността, така и в дълбочина. Явлението е естественият балансьор на феномена Ел Ниньо, който се отличава с повишаване на температурата на водата в най-големия океан в света.

Ефектите върху глобалния климат, предизвикани от климатичната аномалия, през тази година ще бъдат засилени от друг климатичен феномен – Тихоокеанското десетилетно колебание, за което се очаква да предизвика значително охлаждане на водата на повърхността в северната част на Тихия океан. Точно тези фактори изплашиха климатолозите по света, които вече открито започнаха да говорят за приближаващ леден Армагедон през идната зима.

Тихия океан

Още по-страшно е, че идващата стихия ще бъде усетена най-силно отново в Източна Европа, където се очаква рязко застудяване за големи периоди от време. Очакванията са още от декември и януари югоизточната част от Стария континент, включително и България, да бъде сполетяна от арктически студове и смъртоносни виелици.

Досега ефектът на Ла Ниня в Европа се характеризира с по-меки зими на север и много по-студени на юг, както и нетипично обилни снеговалежи в Средиземноморския регион.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати