Астероид с размерите на автобус приближава Земята

Астероид с размерите на автобус приближава Земята

Астероиди

Астероид с размерите на автобус приближава Земята и ще е най-близо до нашата планета днес, 3 октомври. Той ще се намира на разстояние едва от 87 000 километра, съобщава НАСА.

Въпреки че астероидът ще се намира да минимално разстояние, експертите казват, че няма никаква опасност за нашата планета. Небесният обект ще се намира между Земята и Луната.

От Центъра за изследване на небесните тела ще следят с интерес движението на астероида чрез лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния.

Астероидът се движи със скорост 384 000 километра в час и носи името 2017 SX17. Обектът приближава Земята от 24 септември, а според изчисленията на учените ще направи пълна обиколка около Слънцето за 467 дни.

Междувременно НАСА следи с голям интерес полета и на друг астероид - 2012 TC4, който се очаква да премине покрай Земята на 12 октомври на разстояние едва 43 500 километра.

Диаметърът на космическия обект е между 12 и 27 метра, което надвишава няколко пъти размера на метеорита, ударил Челябинск през 2013 година. Астероидът е с неправилна форма, което е още една прилика с Челябинския метеорит.

Астероид

Учените обаче казват, че според траекторията му до момента обектът не представлява опасност за нашата планета и шансът да се удари в земната повърхност е минимален.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати