Започна хаджа – един от най-свещени ритуали за мюсюлманите

1 от 6 Снимки
Започна хаджа – един от най-свещени ритуали за мюсюлманите
Снимка: Reuters

От 30 август до 4 септември тази година ще се проведе обичаят хаджа в свещения град за мюсюлманите Мека. Очаква се близо 2 милиона души тази година да се включат в ритуалите.

За поредна година вярващите ще се съберат в пустинната долина Мина, която се намира на 7 километра от Мека, за да хвърлят камъни по дявола. Това обаче се изпълнява в третия ден от празника.

Хаджа мюсюлманите наричат пътуването до Мека, което е задължение на всеки един мюсюлманин. Поне веднъж в живота си мъжът в семейството трябва да е посетил Мека и да е изпълнил ритуалите по хаджа.

В първия ден се извършват седем ритуални обиколни на черния камък Кааба. Докато вървят около светинята, мюсюлманите шепнат своите молитви към Аллах.

На втория ден вярващите отиват до долината Арафат и изкачват едноименната планина, където се предполага, че пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед.

На третия ден от ритуалите по хаджа мюсюлманите се събират в долината Мина и хвърлят камъни по дявола. След това правят курбан, мъжете бръснат брадите си, а жените подрязват връхчетата на косата си.

Докато напуснат Мека, в следващите дни, мюсюлманите отново хвърлят камъни по дявола, а накрая обикалят Кааба седем пъти по посока обратна на часовниковата стрелка.

В ритуалите се включват предимно мъже, но през последните година се появяват и все повече жени, като тази година те ще са 40% от присъстващите, предава агенция Ройтерс.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати