Края на света: Кометата Суифт-Тътъл ще ни види сметката след 2400 г.

Суифт-Тътъл

Съвсем наскоро целият свят имаше възможността да се наслади на невероятната гледка, предлагана от метеоритния дъжд Персеиди, който достигаше до 150 падащи звезди на час в своя пик.

Феноменът предлага своето зрелище всяка година благодарение на ледената космическа комета Суифт-Тътъл. Учени обаче твърдят, че небесното тяло, движещо се с невъобразима за човешките представи скорост, може да доведе до най-апокалиптичното и масово изчезване на биологични видове, което Земята е преживявала през милиардите си години.

Суифт-Тътъл се движи по своята орбита около Слънцето в период от 133 години. Сега изследователи са изчислили, че след 2400 години кометата ще премине опасно близо до нашата планета. Макар и вероятността да се сблъска със Земята да е сравнително малка, експертите са изчислили, че това може да стане заради гравитационния ритъм на Юпитер, който буквално ще тласне небесното тяло към нас.

Ако това стане, сблъсъкът ще бъде с 30 пъти по-голяма сила от този, който е сложил край на господството на динозаврите по земната повърхност. Автор на твърдението е астрофизикът Итън Сийтъл. Той обяснява, че евентуален сблъсък на кометата със Земята ще унищожи планетата. Суифт-Тътъл се движи с изключително висока скорост. Ширината ѝ е 26 километра или с 260% по-голяма от кометата, убила динозаврите.

Юпитер

Кометата подлежи на старателно наблюдение от 1992 година насам. Учените са изчисли, че няма опасност за Земята към този момент. Персеиди ще могат да бъдат видени отново през 2126 година от Земята, но и тогава повърхността ѝ ще бъде пощадена. Не така ще стоят нещата през 4479 година, когато Суифт-Тътъл ще премине опасно близо до планетата. Дори и да няма сблъсък, учените предричат огромни щети за Земята, причинени от откъснали се парчета небесни скали.

При импакт със Земята кометата ще освободи 28 пъти повече енергия от метеорита, убил динозаврите. Това е все едно на планетата да избухнат едновременно 20 000 000 водородни бомби. За следващите 2400 години Суифт-Тътъл представлява малка заплаха за Земята и нейните жители, уверява Сийгъл. Но в крайна сметка гравитационното бутане от Юпитер може да я отклони от курса, което ще доведе до края на човечеството, добавя още той.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати