Астероид с размерите на къща приближава Земята през октомври

Метеорит

Астероид с внушителни размери се очаква да доближи Земята на 12 октомври, предава Европейската космическа агенция. Небесното тяло ще се намира на 44 000 километра от нашата планета, но не представлява опасност за нея.

Астероидът няма да влезе в орбитата на Земята, но ще се намира плашещо близо до нея, казва Ролф Денсинг, директор на отдел Операции към ЕКА.

Небесният обект ще се намира извън обсега геостационарните спътници, които са разположени на 36 000 километра разстояние от Земята.

Астероидът 2012 TC4 е открит през 2012 година, а неговата траектория е следена от вече 5 години. За първи път е забелязан от Европейската южна обсерватория в Чили.

Размерите му са между 15 и 30 метра, а когато се приближи към нашата планета, специалистите ще могат да разберат повече за неговият състав.

Метеоритен дъжд

За НАСА това е отлична възможност да тестват защитите срещу астероиди, казват от Американската космическа агенция.

Това е перфектната цел за упражнения, понеже ще е достатъчно близо до отбитата на Земята, за да го наблюдаваме, но в същото време и достатъчно далеч, за да няма последствия при грешка, допълват от НАСА.

За последните 7 години от космическата агенция в Хюстън са засекли близо 1500 астероида, които се движат към нашата планета, а тези с размерите на 2012 TC4 се доближават поне веднъж годишно, макар и не на такова малко разстояние.

НАСА работи по различни методи, с които да отклонява тези, които потенциално заплашват живота на планетата ни, но са приближаването им позволява на астрономите да проверяват теорията си на практика.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати