Най-старите градове в света
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Най-старите градове в света

Най-старите градове в света

1 от 6 Снимки

Бейрут


Столицата на Ливан е създадена 3000 г. Пр. Н. ера, което означава, че градът може да се похвали с 5-хилядолетна история.

Оприличаван на безсмъртната птица Феникс, който възкръсва от пепелта, Ливан е бил разрушаван и възстановяван цели седем пъти.

Сведения за него се откриват в писма до фараона на Египет пред XIV век преди новата ера. А според археолозите в Бейрут са намерени находки, датирайки от палеолита, неолита до бронзовата епоха.

Един от първите признаци на зараждащата се човешка цивилизация е зараждането на първите градове, в които хората да се установят за постоянно. Имената на част от тези древни населени места могат да се прочетат дори в Библията.

Но в резултат на икономически фактори, войни, конфликти или други обстоятелства постепенно люлките на съвременната цивилизация една по една биват изтривани от лицето на картата.

Типичен пример затова е сирийският град Алепо, който според историци е най-старият, продължително населен град в света. Днес обаче той е сцена на гражданска война и неговото съществуване и история са под въпрос.

В горната галерия можете да видите и списък с най-старите градове с света, някои от които съществуват и до ден днешен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати