Кървавият ритуал Ашура, в който дори деца се самонараняват

Кървавият ритуал Ашура, в който дори деца се самонараняват

При традициите на мюсюлманите шиити има един особен празник, който не е свързан с веселби, а с брутално самонараняване. В този кървав ритуал се включват дори малки деца, които искат да покажат предаността си към исляма.

Според традицията всеки верен шиит трябва да върже няколко остри ножа на верига и след това сам да се удря с тях. За този празник мюсюлманите покриват телата си с кал и палят огнища по улиците.

Те отбелязват годишнина от смъртта на Имам Хюсеин, който е бил внук на пророка Мохамед, и загива в битка при Кербала през 680 година, а със самонараняването шиитите искат да изпитат неговата болка. За участието в ритуала няма възраст.

Той се практикува в Либия, Бангладеш, Ирак, Пакистан, Мианмар, Индия и дори в Атина.

В Кербала шиитските поклонници вървят, докато се удрят с мечове и ножове, към мавзолея на Имам Хюсеин. Там им четат свидетелства за неговата смърт, а те го оплакват. Правят се и възстановки на Хюсеиновото мъченичество с церемония по търкаляне в калта.

Хиляди мюсюлмани в Ирак вървят километри до столицата Багдад, за да се докоснат до светините, завещани от Хюсеин. Макар че празникът е религиозен, в Ирак той често има и политически отенък.

Нерядко се появяват хора, които твърдят, че вярващите се самонаказват, за да покажат недоволството си от правителството и корупционните практики.

Много мюсюлмани, които живеят на запад, изпълняват този ритуал вкъщи. Някои нараняват гърбовете си чрез ножове, остриета и вериги, докато други удрят главите си с мечове, за да потече кръв по лицата им и по белите им роби.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати