sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Летен Никулден е!

Летен Никулден е!

На днешният ден честваме православния празник Летен Никулден или Летни св. Никола. Църквата отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Денят, в който християнският свят почита Светеца, е 6-ти декември. Въпреки това честванията на Свети Никола е град Бари се провеждат от 7-ми до 9-ти май, като кулминацията е в последния ден.

Летният Никулден е обявен за официален празник от 1087 година. Мощите на светеца са донесени от древния град Мира в Ликия, днешен Демре в Турция. Базиликата в град Бари е построена специално, за да ги приеме. Тя е популярно място за поклонение както на православни християни, така и на католици.

Свети Никола е покровител на моряците, слабите, беззащитните, несправедливо осъдените, както и на децата. След като мощите му са пренесени в града, той става патрон на Бари. Това е и причината в този южноиталиански град всяка година да се провежда церемония в чест на Светеца (Festa di San Nicola).

На този ден неговата статуя, заедно с мощите му, се пренасят до вълнолома Свети Никола, където се качват на лодка за кратка разходка в морето, следвани от много други лодки на поклонници и вярващи.

Традицията повелява днес да не се работи. Ако нарушим тази заръка, ще разгневим светеца, който ще ни накаже за своеволието с природни бедствия.

На Летен Никулден е забранено жените да шият. Вярва се, че с иглата ще избодат очите на св. Никола.

Освен познатите имена, в определени райони празникът се нарича още Сухи Св. Никола. На него се прави молебен за дъжд. Вярващите носят икони и предвождани от свещеника, обхождат нивите с песни. На свещени дървета, на извори и кладенци, се прави водосвет. Обходът завършва накрая на селото, където се прави курбан в чест на Св. Никола.

Подобно на други пролетни празници, и на Летен Никулден се изпълнява странният ритуал за дъжд, наричан Пеперуда. Момите от селото избират малко момиченце, което трябва да е сираче. Те го наричат Пеперуда. Детето има задача да помоли за дъжд. Вярването е, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и искането му ще бъде удовлетворено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати