Древна тракийска крепост изникна край Благоевград

Крепост край Благоевград

Крепост от времето на античността бе открита в с. Изгрев, Благоевград. Тя изникна още в самото начало на строежа на нов път към гробищния парк.

Булдозерът, който разкопавал, за да се положат основите на новия път, се е натъкнал на каменни плочи, керемиди и метални обкови. Пристигналите на място археолози са ги датирали от Римския период и по-точно - 3-ти-6-ти век от новата ера. Те най-вероятно са принадлежали на траките.

Строежът на новия път към парка на селото е временно спрян. Археолозите са убедени, че обектът е значим, макар и да не знаят кой от неразкритите до момента е той. Учените черпят знания от древните писания, в които са описани множество градове. Голяма част от тях обаче остават все още неразкрити.

Откритата крепост обхваща целия хълм около гробищния парк в Изгрев. Местните жители са щастливи, че и е тяхното село се случва нещо толкова значимо. Те се надяват откритието да е голямо по своите размери, за да раздвижи туристическия поток в областта.

Археолозите от музея в Благоевград вече са направили оглед. На мястото са изпратени доброволци, които вече обработват някои от по-големите и запазени строителни материали.

До няколко дни на обекта ще пристигне специално създадена комисия от Министерството на културата. Нейна задача е да прецени колко ценна е наистина археологическата находка. Община Благоевград ще реши дали да задели средства, за да продължат проучванията и занапред. Ако обектът е ценен, субсидия ще има и от държавата.

Интересното в случая със село Изгрев е, че никой не е очаквал тук да има каквото и да било интригуващо откритие. От години специалисти уверяват, че то е младо и няма дълголетна история. Случайно изровените старинни предмети обаче със сигурност ще разкрият дълбоко заровена тайна информация за историята на селото.

Разкопки

Единственото притеснение на управата в областта е, че разширяването на пътя няма да бъде завършено в срок, а наетите булдозери ще седят без работа. Ако селото се прочуе обаче, ще си струва.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати