Непозната форма на живот е обитавала Земята

Земята

В търсенето на нов живот учените никога не се ограничават само в това да търсят какво има на дадена планета в момента. Винаги се търси възможност по някое време в историята да е съществувала определена комплексна форма на живот. Това важи с пълна сила и за планетата Земя.

Последното изследване на учени от университета Вашингтон показва нещо твърде интересно за родната ни планета Земя. Специалистите са открили комплексни клетки от преди милиарди години. Това може да преобърне представите за възникването на живота на планетата ни.

Учените са изследвали изотопни следи от елемента селен в седиментни скали. Те са инструмент за измерване на количествата кислород в атмосферата на Земята в период от преди 2 – 2.4 милиарда години. Проверено е дали следите от селен са оксидирани или той е претърпял промени в резултат наличието на кислород. Ако е така, окислените селенови съединения в седимента биха намалели. Това би довело до промени в изотопното съотношение. Когато кислородът е наличен, селенът в скалата е обилен.

Фосилните доказателства свидетелстват за комплексни клетки, които датират от може би малко по-малко от два милиарда години. Трябва да се има предвид, че най–старият фосил не е задължително най-старият, който е живял някога, тъй като шансовете да се запази като фосил са много ниски.

Фосили

Данните от изследването сочат, че в онези години е имало достатъчно кислород в околоната среда. Това позволило развитието на комплексни клетки. Те може да са били екологично важни, преди да се превърнат във фосили.

Преди настоящото изследване се смяташе, че кислородът се е появил на Земята, като количествата му са се увеличили до нивото, в което може да съществуват комплексни форми на живот постепенно. Днес обаче се оказва, че е имало период от около четвърт милиард години, в който нивото на кислород и било доста високо. По някаква причина след това той е спаднал обратно.

Преди този период може да е имало преходна среда, в която откритите клетки може да са били важна част от екосистемата. Тук става въпрос за един цял нов етап в развитието на планетата с изцяло непознати видове. Учените заключват, че високите нива на кислород са сред условията за възникване на комплексни форми на живота. Това изобщо не е рядък феномен, който може да се случи само веднъж на 4.5 милиарда години. Ако всичко това е вярно, може да се окаже, че на планетата ни е имало много по-ранни форми на живот, отколкото някога сме предполагали.

Земя

Въпросителната остава около въпроса каква е причината за подобно покачване нивата на кислород, след което такъв драматичен спад, само за да се покачат отново около милиард години по-късно. Никой не знае защо е станало така, нито защо е свършило. Но след като се е случило на Земята, много вероятно е да се случва и на други планети.

Това определено ще помогне на учените, които оттук нататък много по-старателно ще проверяват миналото и на другите небесни тела. Днес вече гледаме различно на търсенето на извънземен живот и на отминалия живот на нашата собствена планета.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати