Невероятно точна прогноза за бъдещето разбуни духовете в интернет

Гадаене

През 1995 година астрофизикът Карл Сейган публикува книгата Свят, населен с демони, където прогнозира как ще изглежда бъдещето след около 20 години. За голямо учудване думите му през 90-те се потвърждават с пълна сила за настоящето ни.

В книгата си Сейган пише, че псевдонауката и научната неграмотност ще завземат сцената и все повече хора ще им доверяват, докато критичното и скептичното мислене ще остане на заден план.

Астрофизикът е изключително точен, описвайки отчаянието и безсилието на голяма част от хората по отношение на политиката, а именно от нея зависи голяма част от живота ни.

Зодии

Ученият изключително точно описва как критичното мислене на голяма част от хората ще отслабне и все повече нараства славата на различни суеверия и псевдонауката.

Тяхната цел е да ви накарат да се чувствате добре, дори и това да означава да обърнете гръб на истината.

Хороскоп

Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато, лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре, ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината, казва в своята книга физикът, цитиран от Science Alert.

И макар че според Сейган се намираме във времена, в които ни липсват уменията да анализираме и критикуваме получената информация, има шанс да изплуваме от тази ситуация.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати