sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес се почита Свети Максим Изповедник

Днес се почита Свети Максим Изповедник

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60821
Днес се почита Свети Максим Изповедник

На 21 януари, когато по стар стил се отбелязва Бабинден, православната църква почита трима светци – преподобни Максим Изповедник, Свети Неофит от Витиня и Свети Валериан.

За имен ден днес трябва да почерпят Максим, Валери, Валерия и Неофит.

Името Максим е едно от най-старите все още съществуващи имена. То произлиза от латинската дума maximilianus и в превод означава най-великият. Заради това си значение в миналото много владетели са носели името Максимилиан.

Името Валери също е латинско и означава силен, а Неофит е древногръцко име, което се превежда новопокръстен.

Свети Максим Изповедник е сред най-авторитетните имената е православната църква. Той е роден в заможно семейство и през целия си живот е водил борба срещу монолитната ерес.

Императорът му предложил длъжността на секретар, но той отказала, за да се обърне напълно към философията.

Днес се почита Свети Максим Изповедник

Свети Максим е предпочитал уединението, но заради борбата с езичеството напуска манастира и тръгва на мисия в Африка, за да разпространява християнството.

Мисията му обаче не се е одобрявала от големите владетели. Светецът е осъден в Цариград, след което е изпратен в Тракия на заточение. Години наред се подлагал на различни лишения, за да проповядва христовата вяра.

На 21 януари в народния календар се отбелязва и празникът на родилната помощ – Бабинден. В миналото жените, които помагали на родилките, се наричали баби и оттам идва името на празника.

Празникът е езически и у нас се е появил със славяните, които го отбелязвали с различни ритуали, останали запазени и до днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати