Церемонията Почистване на труповете ще смрази кръвта ви

Торая

Един от най-странните обичаи в света се нарича Почистване на труповете. Церемонията се провежда на о-в Сулавеси, Индонезия.

Обичаят повелява на всеки три години мъртвите да бъдат вадени от гробовете им. Там това се смята за нещо като помен. Местните почистват и обличат труповете в нови дрехи. Така те смятат, че показват уважението си към предците си.

Ритуалът Церемония по почистването на трупове се прави на остров Сулавеси в Индонезия от вече повече от 100 години. Противно на очакванията, ритуалът не предизвиква тъга. Дори напротив – местните са особено щастливи, когато дойде време да се погрижат за своите покойници.

След като мъртвите бъдат изровени, живите измиват и преобличат роднините си. След това се снимат с тях и изпращат снимките на тематичен фестивал, създаден специално за случая. Там се избира мъртвеца, който изглежда най-добре.

На остров Сулавеси Почистването на труповете е едно от най-важните събития изобщо. Поради бедността на повечето хора им се налага да вземат заеми, за да извършат всички обреди и да покрият всички изисквания. Така например живите са задължени да полагат всячески усилия, за да предпазят трупа от разлагане. След всеки ритуал пък мъртъвците задължително се полагат в чисто нов гроб. Те биват завири плътно с нови тъкани и грижливо биват покрити с пръст – до следващото изравяне.

Труп

Според вярванията на индонезийците смъртта не е край, а само поредната стъпка в безкрайното превъплъщение на човек. Много е важно духът на мъртвия да се върне в своето село. Именно заради това той обезателно трябва да почине там, където се е родил.

В редките случаи, в които някой неблагоразумен член от племето предаде богу дух далеч от дома, съселяните му прилагат различни практики, за да върнат духа му. Физическите му останки задължително биват върнати в селото, за да може мъртвецът да се вади на всеки три години, а живите му роднини и приятели да му се любуват.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати