Вижте кои са лъжите за Дракула, които все още считаме за истина

Дракула

Всеки е чувал на Влад Цепеш. Това е прословутият средновековен владетел на Влахия, който е вдъхновил създаването на най-известния литературен вампир – Дракула на Брам Стокър. Безброй истории разказват за склонността му да изтезава хора и да ги набива на кол, да пие кръв и да управлява с железен юмрук.

Колко от тези истории са действителните исторически факти, винаги е било въпрос на спор в историческите среди. Със сигурност личността на Цепеш е обвита в тъмни сенки, но ето и някои от най-известните факти за него, които са измислени. А и датата 26 май е добър момент да поговорим за митовете и легендите, свързани с този противоречив герой, защото днес се отбелязва Денят на Дракула.

Той всъщност не е вдъхновил Дракула

Макар че всички смятат, че идеята за Дракула е вдъхновена от живота на Влад Цепеш, истината е, че Стокър написва произведението си, вдъхновен от свой кошмар. За първи път се говори за връзка между Дракула и трансилванския аристократ през 1958 година, близо 50 години след смъртта на Стокър.

Пиенето на кръв – грешка в превода?

Жестокостта на Влад Цепеш е легендарна и абсолютно доказана от науката, но пиенето на кръв може да се е загнездило в общественото съзнание поради грешен превод. Митът за това идва от поема, писана през 1463 година. Von ainem wutrick der heis Trakle waida von der Walachae е от немски поет, живял в двора на императора на Свещената римска империя. Там се казва, че Влад потопил хляба си в кръвта на мъжете, жените и децата, които той набил на кол. Поемата е преведена в края на 19 век. Там се говорило, че Влад миел ръцете си с кръвта на враговете си. Учените днес смятат, че в поемата се говори по-скоро метафорично.

Никога не е живял в Трансилвания

Замъка на Дракула

Днес Румъния печели милиони от туризъм благодарение на Дракула. Стотици хиляди посещават замъка Бран в Трансилвания, където се смяташе, че е живял жестокият владетел. Последни проучвания показват обаче, че крепостта е била само фамилно имение. Дракула е живял в румънския град Търговище, който е бил столица на Влашко. Няма данни дори да е посещавал Бранската цитадела.

Влад – герой на народа и борец за свобода

В края на 19 век в разгара на борбите на румънците срещу турците Влад Цепеш се превръща в национален герой. При режима на Чаушеску дори книгата на Стокър е забранена. Днес с милионите, които прави страната от туризъм, за кървавия владетел се представя една идеализирана версия, която по-скоро преглежда разгромите над турците, но не и как са постигнати. Истината е, че по време на управлението на Влад Цепеш наред с победените турци загива и близо 5% от населението на Влахия, избито от собствения си владетел. При походите му на юг не били избивани турци, които избягали, а 100 хиляди мирни селяни (българи), подложени на невъобразими изтезания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати