Странните неща, които телата ни правят по време на сън

Сън

Има много причини, поради които спането е любимата дейност на много хора по света. Тази спокойна част от нашето ежедневие е от жизненоважно значение както за физическото, така и за психическото ни благосъстояние.

Често смятаме, че спането е тиха и спокойна дейност, но това въобще не е така. Докато спим, тялото ни прави и може да направи много странни неща, а процесите, протичащи в него, са изключително интересни. Представяме ви някои от тях.

Температурата

По време на сън повечето ни мускули стават неактивни. Така тялото ни изгаря по-малко калории, отколкото когато сме будни. Поради тази причина пада и температурата на тялото. Учени са изчислили, че тя е най-ниска около 2.30 през нощта.

Ръстът

Доказано е, че след дълъг сън човек може да се събуди с няколко сантиметра по-висок. Това се дължи на факта, че гръбнакът се отпуска и разтяга, а тялото не е притискано от теглото на човека.

Трептения

По време на сън цялото тяло трепти. Причината за това са отпускащите се мускули. Това състояние е характерно в начато на съня и е безвредно. Случва се понякога при пренапрегнати мускули трептенията да са толкова силни, че да събудят човек.

Мускули

По време на сън мускулите се парализират. Точно по този начин те успяват да си отпочинат.

Кожата

Спане

По време на сън метаболизмът на кожата се ускорява и по този начин тя се възстановява след изхвърлянето на мъртвите клетки през деня. Тялото започва да произвежда повече белтъчини по време на сън, които са необходими за растеж и възстановяне на щети. Така че изразът сън за красота е напълно верен.

Тайните хормони

По време на сън с бавни вълни човешкото тяло отделя на изблици растежни хормони, които стимулират растежа, възпроизводството и регенерацията на клетките. Всеки сън, дори и през деня, е свързан с отделянето на пролактин, който е важен регулатор на имунната система.

Имунната система

По време на сън тялото отделя три пъти повече антитела, с които се бори срещу вирусите, отколкото в будно състояние.

Губите излишни килограми

Колкото и невероятно да звучи, по време на сън губим килограми. Това става, защото тогава губим вода чрез изпотяване и издишване на влажен въздух. Това се случва и през деня, но яденето и пиенето спират всякаква загуба на тегло. Точно и затова хубавият сън би трябвало да е важен елемент във всяка диета.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати