Луната възникнала след ядрен взрив на Земята

Луната възникнала след ядрен взрив на Земята

Естественият спътник на Земята, Луната, се е образувала вследствие на ядрена експлозия на планетата ни.

Това е най-новата хипотеза за произхода на Луната, която лансират двама холандски учени - Роб де Мейер от Университета на Западен Кейп и Вим вам Вестренен от амстердамския университет "Врийе", пише вестник "Дейли мейл".

Луната възникнала след ядрен взрив на Земята

Досега се смяташе, че Луната се е откъснала от Земята след удар с космическо тяло.

Учените лансират хипотезата си възоснова на теорията на ядреното делене, предложена за пръв път в 19 век. Холандците предполагат, че Земята и Луната са възникнали от една и съща въртяща се разтопена скала.

Де Мейер и Вестренен са убедени, че вследствие на ядрен взрив, Луната е била избита от скалата. По-късно се е превърнала в естествен спътник на Земята.

Двамата учени потвърждават хипотезата си със скорошни анализи на образци от Луната, които показват, че тя и Земята имат почти еднакъв химичен състав.

"От което следва, че Луната произхожда пряко от земния материал", казват холандците.

Енергията, предизвикала откъсването на Луната, е дошла от "суперкритичен геореактор на границата между земното ядро и земната мантия". Достигнал суперкритични нива, естественият ядрен геореактор произвел достатъчно топлина, за да изпари и изхвърли част от земния материал.

Хипотезата на Де Мейер и Вестренен ще се потвърди напълно, ако бъдещи мисии до Луната доставят лунни проби от вътрешността й за анализи.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
ЕА
ЕА
20.04.2014 19:28
луната е по стара от земята
0
0
Том
Том
22.04.2013 16:10
Ама другари, един момент, отдавна от НАСА ни убеждват , че Луната е по-стара от земята, следователно тя е била някъде и после е прикачена към Земята, за да контролира приливи, отливи, женски цикъл, самоубийства, гениални прозрения и още купинтересни неща. А и е куха отвътре, което създава идеални условия за инопланетни бази, нека напреднем малко в знанията, 21 век е:)
1
0
ОХО
ОХО
20.01.2013 23:06
АМАН ОТ ПРОСТИ УЧЕНИ.
1
0
холл
холл
15.01.2013 23:08
няма луна
0
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
01.10.2012 17:06
По тази логика би трябвало всички Луни на всички планети в Слънчевата система да са възникнали по този начин което е абсурдно!
1
2
Мая
Мая
09.12.2010 17:49
Това е много интересно. На мен много ми хареса. Аз много се интересувам от тези неща.
0
0