Инженерните чудеса на древността

1 от 5 Снимки

1. Недовършеният обелиск от Асуан


Северен Египет е известен с каменните си кариери. Обелискът на Асуан е висок 42 м и тежи почти 1 200 тона, което го превръща в един от най-големите от древността. Пукнатина в камъка кара създателите му да го изоставят. Днес той се намира в скалата, в която е бил изсечен. Той е част от музей на открито, а знаците от древните строители по него дават уникална информация на специалистите;

Древните ни прародители са ни оставили богато наследство. Някои от инженерните им постижения и до днес продължават да изумяват специалисти и обикновени хора.

Монолитните структури или т.нар. обелиски от античността ни дават информация за всичко от неолита, до днес - един единствен каменен блок, толкова внушителен, че спира дъха.

Безспорно структури, които се състоят само от един камък, позволяват на учените да проследят цялата ни история. Т.нар. монолитни структури представляват един голям камък, тежащ стотици тонове, поставен вертикално. Практиката е най-разпространена в Древен Египет. Често вместо монолитна структура се използва терминът обелиск.

За да разгледаме инженерните открития от миналото, е добре да сме наясно, че всички обелиски са монолити в смисъл, че всички те се състоят от един каменен блок. Терминът идва от гръцка дума обелискос и означава пирон или заострен стълб.

Всеки обелиск има четири страни и пирамидион – пирамидоподобна форма в горната част на паметника. Тези инженерни чудеса стоят на входовете на древни храмове в Египет. В същото време обаче почти всички древни култури са ги строили с различни цели и на различни места. Ето кои са петте невъзможни инженерни чудеса от миналото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати