sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Започва Русалската седмица. Пазете се от злото!

Започва Русалската седмица. Пазете се от злото!

Русалска седмица

През първата седмица след Петдесетница според народното поверие започва Русалската седмица. Смята се, че тогава душите на починалите удавници слизат на земята във вид на бели и жълти пеперуди.

Русалската седмица се приема за опасен период, тъй като тогава силата на демоничните същества нараства.

За предпазване от тяхното влияние се изпълняват различни ритуали. В дните на Русалската седмица на вратата трябва да се окачи пелин, а хората да носят в джобовете си орехова шума, защото се вярва, че злото се страхува от тях.

В народното поверие се казва, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не бива да се нощува на полето, тъй като то е тяхна трапеза.

Жените не бива да перат или мият в тези дни, понеже се вярва, че русалките омагьосват водата. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Като най-опасни дни са посочвани Въртоглавият вторник, Русата сряда и Лудият петък. В тези дни не се работи, за да не се провокира злото, което може да пусне градушки над посевите и болести между хората.

Започва Русалската седмица. Пазете се от злото!

В Русалска неделя се набират лековити билки, след което нечетен брой мъже трябва да играят хора по полета и къщите на хората, за да прогонят злото. В ръцете си трябва да носят дървена тояга от явор, ясен или дрян.

След тази седмица се вярва, че русалките напускат земята, а ако всички ритуали са изпълнени, годината ще бъде плодотворна и няма да има тежки болести.

В първия ден от седмицата жените носят на гробовете на своите починали близки орехова шума. От шумата се носи в църквата, а след това се разстила по пода на дома, като се вярва, че в същата нощ се сънуват починалите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати