Боровите гори ускоряват глобалното затопляне

Глобално затопляне

Боровите гори, тези красиви зелени масиви, ни вредят. Климатолози установиха, че те не само не помагат за ограничаването на глобалното затопляне, дори го увеличават.

В последните две столетия бе установена практика на мястото на широколистните дървета да се засаждат масиви от ели и борове. Според френски специалисти това води до ускоряване на загряването на планетата ни.

В доклада си учените напомнят, че в миналото цяла Европа е била покрита с гори. С нарастването на населението и особено появата и разрастването на индустриалната революция, голяма част от тях са изсечени. През 19-ти век промишлеността се преориентира и минава на каменни въглища. Така изсичането ако не спряно, то било намалено до минимум. В същото време европейците започнали да засаждат нови и нови гори. Статистиката сочи, че днес зелените масиви са се увеличили с 10% в сравнение с началото на индустриалната революция.

До момента се смяташе, че горите намаляват парниковия ефект и възпират прегряването на планетата ни. Учените са решили да проверят доколко има достоверност в това. Те разгледали данните за европейските гори от 1750 година до днес. Оказва се, че позитивният ефект е минимален в сравнение с други фактори и е благодарение само на широколистните дървета.

Гори

Става ясно, че горите, изсечени в миналото, са били предимно широколистни. Изкуствено насадените обаче се състоят основно от борове и ели. Те са предпочитани, защото носят повече доходи и растат по-бързо. Площта на насажденията с широколистни дървета намаляла до 436 хиляди квадратни км за сметка на боровите, които са се покачили до 633 хиляди.

Експанзията на боровите гори в Европа е довела до повишение на температурата на континента през лятото с 0.12 градуса. Това са цели 6% от глобалното затопляне, свързано основно с изгарянето на изкопаеми горива. Причината при дърветата е по-тъмният цвят на боровете и особено елите. Техните корони през топлите месеци поглъщат много повече слънчева топлина.

Учените силно се надяват данните им да бъдат взети предвид при планирането на нови насаждения. Те са категорични, че се нуждаем от повече широколистни дървета, колкото и скъпо да излиза това на европейските правителства.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати