След 340 дни в Космоса – как реагира тялото?

Космос

Астронавтите Скот Кели и Михаил Корниенко се завърнаха на Земята след цели 340 дни в Космоса. Те разкриха как реагира тялото на човек при толкова продължителен престой без гравитация.

Непосредствено след завръщането си американецът Кели разкри, че има постоянен световъртеж и свръхчувствителна кожа, откакто се е завърнал. Той и руският му колега успешно завършиха специална международна мисия. Нейна цел бе да се изследват всички ефекти от продължителното пребиваване в Космоса и как това се отразява на човешкото тяло и организъм. Резултатите ще помогнат на учените да се подготвят за човешки полет до Марс.

След завръщането на астронавтите те бяха подложени на цялостни изследвания. Бяха отчетени техните физически, генетични и психологически характеристики. Един от видимите ефекти, които липсата на гравитация бе оказала върху Кели, е увеличаването на ръста му с 3.8 см, което е следствие на временно уголемения му гръбнак. След завръщането му на Земята обаче, ръстът му е възвърнал нормалните си размери.

Човешко тяло

При завръщането си на Земята всички характеристики на Скот Кели били сравнени с тези на неговия брат близнак Марк, който също е астронавт, но през периода е останал на Земята. Проверката включва сравнение между магнитно-резонантни изображения на органите и кръвоносните съдове на близнаците, както и генетичен анализ и изследване на ефектите от радиацията. Събраните данни за момента се пазят в строга тайна. Откритията ще бъдат публично оповестени преди официалната публикация.

Основна цел на опитите е да се научи повече за възможните вредни ефекти на космическия полет. Те ще позволят една човешка мисия в дълбокия Космос. Пътуванията до съседни планети и астероиди в Слънчевата система биха продължали повече от година и подобна проверка за евентуалните влияния е крайно наложителна.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати