Древни легенди разкриват кои всъщност са щъркелите

Щъркели

Появата на щъркели и лястовички навява положителни мисли у нас, защото ги свързваме със запролетяването. Вярва се също така, че са носители на здраве, благоденствие, щастие и късмет.

Съществуват различни легенди за щъркелите, които се предават от уста на уста. Според една от тях преди много, много години щъркът бил човек, който не пропускал възможност да иде до Божи гроб и да се поклони. Но веднъж на Бог му хрумнало да изпита силата на неговата вяра. Той го повикал при себе си и му дал една голяма дървена кутия.

Завързал я на гърба му и му наредил да изкачи с нея един висок връх, като през това време да не я отваря за нищо на света. Хаджията поел по пътя и в началото успявал някак да надвие любопитството си. В един момент обаче силно му доскучало и все пак решил да надникне в сандъчето.

Но щом надигнал капака, оттам изпълзели змии, жаби и какви ли не твари. Разбира се, всичко това не останали незабелязано от Бог и той страшно се ядосал на човечеца.

Ето защо го превърнал в щъркел и му казал, че ще добие отново човешки вид чак когато прибере обратно всички изтървани гадини. От този ден нататък щъркелът обикаля по света и се мъчи да излови всички жаби и гущери, надявайки се, че някой ден пак ще стане човек.

Рождество

Известно е и още едно предание, в което се разказва, че когато Исус се родил, всички животни отишли да му се поклонят и да го дарят със скъп дар. Сред тях бил и щъркелът. Като видял къде лежи малкото момче, силно му дожаляло и откъснал няколко свои пера, за му направи мека постеля. Исус бил много благодарен за ценния подарък и го благословил от този ден нататък да бъде обичан от хората и очакван от жените, които още не са се сдобили с рожба.

Според друга легенда, известна сред старите хора, щъркелите не са наполовина човеци и наполовина птици. През есента те отлитат до една далечна страна, потапят се във вълшебно езеро и мигновено стават хора.

В тази далечна страна обаче те не могат да имат деца. Ето защо, когато зимата отмине, се потапят в друго езеро, превръщат се в красиви, царствени птици и идват по нашите благодатни земи, където да отгледат малките си.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати