Старите български поверия за Коледа

Старите български поверия за Коледа

Около Коледа съществуват много поверия, които ни показват как да привлечем късмета на наша страна. В списъка на забранени и позволени действия в деня на най-големия християнски празник попадат и старите български поверия.

Казва се, че на Коледа задължително трябва да си купим нещо ново, за да е благополучна Новата година. Предметът може да е малък и евтин, но трябва да е нов.

Около повечето християнски празници работата не се препоръчва, а на Коледа е забранена. Не трябва да се чисти, пере или мете през целия ден на 25 декември. Шиенето също се забранява, тъй като според поверието някой от семейството може да ослепее.

На Коледа е прието да се ходи на гости и да се приемат гости. Носете новите си дрехи и в никакъв случай не обличайте черно, защото черното носи нещастие.

В нощта на Бъдни вечер си пожелайте неща и то ще се сбъдне през следващата година, тъй като в тези часове магията е най-силна.

На Бъдни вечер неомъжените жени не трябва да изяждат първата хапка от питката, а да го запазят и да го скрият под възглавницата си. Така ще сънуват мъжът, за когото ще се омъжат.

Седнете ли на коледната трапеза, не трябва да пиете вода, защото ще бъдете жаден през цялата година.

Старите български поверия за Коледа

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари, когато Христос е покръстен. Ето защо българите в миналото винаги носили една скилидка чесън в джоба, за да гонят злите духове.

Ако сутринта на Коледа има скреж по клоните на дърветата, през Новата година може да се очаква изобилие.

На лошо е да се срещат две групи коледари в коледния ден. Вярвало, че така злото ще дойде в селището.

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. Топла Коледа – нездрава година, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати