Любопитните поверия на италианците

Пиза

В Италия съществуват няколко любопитни поверия, които не се изпълняват в други държави. Някои от суеверията на италианците отдавна са забравени, но в други се вярва и до днес.

За жителите на тази страна фатален е не петък 13-ти, а всеки петък 17-ти. 17 се приема за нещастно число още в Древността, защото се вярва, че символизира смъртта. Дори доста често то е изписвано върху гробовете на починалите.

Когато вдигате наздравици в Италия, трябва да сте изключително внимателни, за да не кръстосате ръце с някого от масата. Задължително трябва да гледате в очите този, с когото докосвате чаши и не бива да забравяте някого от масата.

В противен случай италианците вярват, че ви очакват 7 години отвратителен секс.

Италианците също вярват в лошите очи, които в страната се наричат malocchio. За да се предпазят от завистта и злото, когато някой ги погледне лошо, правят знак с ръка, подобно на рогата на бик, за да насочат негативната енергия към земята.

Наздравица

Смята се, че ако вървите за ръка с половинката си и се изправите пред улична лампа, задължително и двамата трябва да минете от едната страна на лампата, защото в противен случай раздялата ви ще е неизбежна.

За лош късмет се счита и ако поставите снимка на любим човек до леглото си.

Италианците вярват, че ако се качите на прочутата наклонена кула в Пиза, докато все още сте студент, никога няма да завършите висшето си образование.

Когато двама души кажат едни и същи думи, трябва да си докоснат носа, защото се смята, че ако не го направят, никога няма да открият любовта и да се оженят.

Числото 13 е злощастно и според италианските поверия. Тази легенда тръгва от библейската Тайна вечеря, на която предателят Юда е 13-ят гост. По тази причина в Италия избягват да сядат 13 човека на една маса, защото се вярва, че един от тях ще го сполети нещастие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати