Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Етническият произход се разпознава по пръстови отпечатъци

Етническият произход се разпознава по пръстови отпечатъци

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983372
Пръсти

Ново антропологично изследване показа, че пръстовите отпечатъци могат да са сигурен метод за разпознаване на етническия произход. До момента по този метод учените са успели да разграничат представители на бялата и черната раса.

До момента бе известно, че възможността за пълното съвпадение на пръстови отпечатъци е едно на 64 милиарда. Това ги прави по-уникални и от ДНК.

Специалисти от университета в щата Вашингтон са провели мащабно изследване относно нов метод за разпознаване на отпечатъците. Сега криминалистите използват именно пръстови отпечатъци за изясняване личността на престъпниците.

Обикновено това става по вариациите на второ и трето ниво. Те се наричат минуции и представляват признаци, уникални за всеки отпечатък. В тях влизат всички прекъсвания и разклонения на папиларните линии на пръстите.

Антропологията от своя страна се занимава най-вече с вариациите от първо ниво –папиларните линии, тяхното количество и разположение. Според учените именно тяхното мащабно разглеждане ще помогне за по-прецизния анализ на пръстовите отпечатъци.

Авторите на изследването взели отпечатъци от пръстите на 243 мъже и жени от САЩ с европейски и афроамерикански произход. Сравнителните анализи на първо и второ ниво не показали разлика между отпечатъците на полов принцип, но отчели такава между расовата принадлежност.

Разликите между европеидната и негроидната раса си личали най-вече по разклоненията на папиларните линии на пръстите - признак от второ ниво.

Откритието ще бъде в изключителна полза за криминалисти за по-точно ограничаване на кръга от заподозрени. Антрополозите ще продължат изследванията, като в бъдеще се надяват да открият връзка между рисунъка по кожата и други антропологически параметри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest