Метлата има способността да отнема отрицателната енергия

Метла

В народните вярвания метлата има няколко приложения. Освен като превозно средство на вещиците, тя е и универсален метод за справяне с отрицателната енергия.

Метлата има уникалната способност да разпръсква лошата енергия. Най-предразположени към уроки и негативни въздействия са бебетата, децата, както и хората, които лесно хващат лоши очи. Едно от най-добрите средства за защита е метлата.

За да предпазите дома и хората в него от отрицателна енергия, са ви нужни две малки метлички. Поставете ги кръстосани една в друга на входната врата. Те ще пазят дома ви от всичко лошо.

Широко разпространена практика днес е да се изработват малки декоративни метлички от билки и сушени цветя, които се украсяват според празника и се закачват на стените или на входната врата. В Русия те се украсяват с 12 мънички фигурки от тесто, мъниста или конци.

Баба Яга

В България има традиция на Игнажден да се премита къщата от злото. На празника всяка входна врата трябва да се закичи с декоративна метличка, украсена с жълта паричка и цветни вълнени конци. В някои краища закачат различни неща на нея, натоварени с различно значение. Така например шипки се закачат за красота, чесън – за защита от злото, дафинов лист – за успех, царевица – за плодородие, а орехи – за остър ум.

Друг вариант за защита е метлата, поставена близо до входната врата. Тя трябва да се сменя на всеки лунен месец с нова. Метлата съдейства всеки неканен гостенин да бъде изгонен с твърдата ръка на стопанина. Символично метлата ще замете стъпките му, като по този начин няма да позволи кракът му повече да стъпва тук.

Метлата като вещ-пазител съществува още в славянските вярвания и обичаи. От езотерична гледна точка с нея се събира и изхвърля негативната енергия, която по някакъв начин е попаднала или се е промъкнала в жилището.

Конци

Едно от най-старите суеверия, свързани с метлата е, че не трябва да се мете в краката на младите, защото няма да се оженят.

Друго вярване забранява да метете, след като изпратите гостите, тъй като по този начин замитате следите им и ще ги сполети някаква беда.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати