Защо наричат Гренландия зелената земя?

Защо наричат Гренландия зелената земя?

За любителите на нетрадиционния туризъм и слабо известните дестинации най-големият остров на Земята – Гренландия, е перфектното място, което могат да посетят през ваканцията си.

В превод на български език името на острова означава Зелена земя. Гренландия се разполага между Северния ледовид океан и Атлантическия океан.

Остров Гренландия е най-близко разположената суша до Северния полюс и най-големият остров на Земята.

Макар и по-голямата част от острова да лежи под тежък полярен лед, а населението на тази огромна земя да е едва 56 хиляди души, Гренландия предлага на гостите си неповторима северна красота, встрани от светската суматоха и комерсиалното на топлите южни курорти.

Макар преведено името на острова да означава зелена земя, флората е бедна. Тя е съставена основно от мъх и ниски треви. Близо 84 процента от Гренландия е покрита от лед и само южните ѝ части са обитаеми.

Историците са на мнение, че през Средновековието, когато викингите откриват острова, климатът там е бил по-топъл, но впоследствие е настъпило общо понижаване на температурите и Гренландия се е превърнала в това, което е днес.

Гренландия

Една от най-популярните и желани от туристите дестинация е заливът Диско. Намира се в западната част на Гренландия. Интерес представлява намиращият се там фиорд Ilulissat Icefjord, който е част от наследството на ЮНЕСКО.

В района могат да бъдат видени почти всички представители на животинския свят на Арктика. Екскурзиите тук могат да продължат от няколко часа до повече от седмица.

Най-доброто време за посещение на залива е в периода юни до август. Любимо забавление за много от посетителите е обиколката на залива Диско на шейна с кучета и посещение на ледената шапка на острова.

Макар и да е почти сигурно, че дивата красота на острова не може да омръзне, за зажаднелите за цивилизация туристи хубав вариант е столичният град Нуук. Населението му е 16 хиляди души.

В него могат да се разгледат седем музея, много исторически забележителности и да се посетят малките сгушени бакалии и магазинчета в тесните улички на града.

Гренландия зелената земя

Нуук предлага за туристите и много забавления като наблюдение на китове, бели мечки, преспиване в иглу, както и много възможности за зимни спортове.

Може би най-голямата атракция за туристите са специалните платформи, построени за наблюдение на Северното сияние. Феноменът може да се наблюдава почти от всяка точка на страната.

Гренландия е една от северните части на света, от които можете да се насладите на най-невероятните светлини по небосвода. Можете да ги видите в периода между септември и април.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати