Видовден е, настъпва възмездие за грешните

Видовден е, настъпва възмездие за грешните

На 15 юни се посреща Видовден и се вярва, че на този ден прегрешилите ги застига възмездие.

Според народните вярвания днес се изпълняват ритуали за предпазване от градушка.

Празникът в народния фолклор е известен като Вида, тъй като се почитат братята Вартоломей и Елисей, представяни във фолклора като братята на Вида. Двамата братя са описвани като пакостници, които носят само беди, а светицата Вида ги следи и наказва за грешките.

За народната митология Вида е образът на възмездието, което винаги ни стига. Тя е страшният съд, който решава дали действията ни са били правилни или грешни.

Прието е на този ден хората да не се захващат със селскостопанска работа, за да не се разгневят светците, и да не се изпратят градушки, които да съсипят реколтата.

Видовден се празнува също за здраве за очите и защита от слепота.

Смята се, че това е един от най-древните европейски ритуали Сутринта на Видовден хората мокрели очите си с роса, за да се предпазят от проблеми със зрението.

На днешния ден в миналото момите са гадаели за кого ще се омъжат. Сутринта ставали и измивали лицето и косите си с вода, след което засаждали 3 стръка от растението шавар, наречени с имената на момците, които харесват.

Видовден

Вярвало се, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. На този ден момите изнасяли чеиза си, за да бъде огледан от ергените.

Видовден се свързва и с култа към Слънцето и според поверията всеки трябва да стане рано сутринта, за да види изгрева. Вярвало се, че така ще бъдат здрави и весели до края на годината.

Днес имен ден празнуват хората с имена Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Видовден се отбелязва още в Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина. На този ден те почитат езическото божество Виду и в навечерието на празника се палят огньове, а неженените ги прескачат, за да се задомят до края на годината.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати