Числата на Фибоначи и Златното сечение в природата

Числата на Фибоначи и Златното сечение в природата

Числата на Фибоначи в природата

Числата на Фибоначи са възможно най-простото повторение, което се среща в природата. Те се изразяват по следния начин - 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 или с други думи всяко число е равно на сбора от двете предходни, а разликата от две съседни числа са равнява на третото пред тях. Това е безкрайна последователност, която продължава да се развива във вечността.

Датата 23 ноември е определена за ден на Числата на Фибоначи. Леонардо Писано, по-известен като Фибоначи, е математик, живял в средновековна Италия. Ученът влязъл в историята с описването на водещата към Вечността последователност от числа, докато отглеждал зайци.

Първоначалната му цел била да опише колко двойки зайци ще се родят за една година от двама родители при максимално добри условия. Чрез наблюдението си той успял да опише последователността на числата, които се оказали често срещан модел в природата.

Природният шаблон е известен и като Редицата на Фибоначи. Съотношението между последните две числа в редицата (1.618034) се нарича златното сечение.

Изследователите на модела на италианския математик съветват всеки, решил да го проумее в пълния му мащаб, да се пресегне към знанието с ясното съзнание, че понякога в природата има и съвпадения.

Идеята е решилите да отворят умовете си за нова гледна точка към заобикалящата ни среда, да не се оставят да мислят, че всичко върви по строго определен коловоз, прокаран от зайци и числа.

Слънчогледова пита

Все пак къде можем да видим златното сечение и поредицата на Фибоначи? Отговорът е почти навсякъде. Загледайте се в глухарчета, боровите шишарки, плодовете и зеленчуците.

Погледнете подредбата на семената в слънчогледовата пита и ще забележите, че изглеждат като спирали, извиващи се наляво и надясно. Удивителното е, че ако преброите тези спирали, общият им брой ще бъде число на Фибоначи.

Ако разделим спиралите на сочещи наляво и такива, сочещи надясно, ще получим две поредни числа на Фибоначи. Можете да разчетете строежа на спиралите при шишарки, ананас или пък карфиол. Всички те демонстрират Редицата на Фибоначи.

Учените до ден днешен се опитват да обяснят защо природата следва Редицата на Фибоначи и не могат да дадат точен отговор. Теориите са много, но нито една от тях не е задоволителна за научната общност като цяло. Общото между повечето обаче е, че числата изразяват хармонията в околната среда.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати