Български учен подготвя пътеводител за Марс

Марс

Младият български учен Светослав Ангелов подготвя първия справочник за Марс. От пътеводителя ще може да се научи какво знаем досега за Червената планета и възможно ли е да живеем на нея.

Марс е единствената планета от Слънчевата система, която предлага условия за живот, близки до земните. Останалите обекти или са просто газови гиганти, или прекалено далеч.

Пътуването до Червената планета ще отнема около половин календарна година, когато колонизирането ѝ бъде възможно, заявяват от НАСА.

Освен Земята Марс е единствената планета, където денонощието продължава 24 часа и където през лятото температурите варират около идеалните 20 градуса по Целзий. Единственото, което възпрепятства живота на човечеството там, е негодната атмосфера за дишане.

Справочникът на български език ще бъде озаглавен Марс – планетата на нашата съдба. Творбата ще е богата на снимков материал и ще е интересно четиво и за по-младите българи.

Идеята на този проект е, ако се осигури нужното финансиране, книгата да се раздава безплатно на библиотеки и астроклубове.

Живот на Марс

Хората, които искат да подкрепят справочника на Светослав, могат да го направят в сайта за колективно финансиране Indiegogo.

През последните години все повече страни се опитват да достигнат повърхността на Марс, напомняйки за космическата надпревара от преди няколко десетилетия.

Освен Русия, Китай и САЩ в състезанието се включи и Япония, която фокусира труда си върху 2 сателита около Червената планета - Фобос и Деймос. Японската космическа агенция възнамерява да изпрати и трета сонда, която трябва да вземе проби от астероиди.

Мисията е планирана за 2022 година и целта ѝ е да даде повече информация на учените за миналото на Марс. Това трябва да подобри подготовката на човечеството за колонизирането на планетата.

Японците ще разчитат на технологията, която стои зад историческата сонда Hayabusa от 2010-та, която стана първият апарат, кацнал върху астероид около Марс, взел проби и върнал ги обратно на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати